header5

Συνέντευξη για το ποδήλατο από τον Ηλία Μακρή

1535371 10202046368134473 1243080982 n
1535371 10202046368134473 1243080982 n
Ποδήλατο μέσο μετακίνησης η αναψυχής;

Το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να γίνει το σύγχρονο μέσο μετακίνησης σε όλες τις πόλεις. Θα μπορούσα να σκεφτώ πολλά πλεονεκτήματα του ποδηλάτου τα οποία ήδη πολλές πόλεις στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό γεύονται καθημερινά. Γρήγορη μετακίνηση, φυσική δραστηριότητα, καταλαμβάνει μικρό χώρο στάθμευσης , δεν μολύνει το περιβάλλον.

Ηλία θα ήθελα να μας πεις αν την ποδηλασία την διαχωρίζουμε σε είδη.

Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την ποδηλασία σε πολλές υποκατηγορίες. Αγωνιστική ή μη, χώμα ή άσφαλτος, αναψυχή ή μέσο μετακίνησης, πόλη ή ύπαιθρος. Από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλές υποκατηγορίες βασιζόμενοι σε διαφορετικά κριτήρια.

Εσύ Ηλία ξέρω ότι ασχολείσαι με ταξίδια που γίνονται με ποδήλατο. Θα ήθελες να μας περιγράψεις ένα ταξίδι;

Η BIKENATURE ασχολείται με την διοργάνωση ποδηλατικών εκδρομών εντός και εκτός της πόλης, μονοήμερες ή πολυήμερες με βασικό σκοπό την αναψυχή και την βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την μεταφορά από και προς τον τόπο προορισμού, την συνοδεία-πλοήγηση στην βόλτα, διαμονή σε ξενώνες-ξενοδοχεία ή και έξω στην φύση με κατασκηνωτικό εξοπλισμό, διατροφή σε εστιατόρια ή και με ειδικά μαγειρεμένο μενού από τους συνεργάτες μας έξω στην φύση, επίσκεψη σε σημεία ενδιαφέροντος, αυτοκίνητα συνοδείας και πολλά άλλα. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα σχεδόν όλων όσων ασχολούνται με την ποδηλασία.

Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται σε αυτά τα ταξίδια;

Η συμμετοχή σε μία ποδηλατική δραστηριότητα έχει διαφορετικές απαιτήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα μία δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα στους δρόμους της πόλης δεν απευθύνεται σε αρχάριους ποδηλάτες ή παιδιά. Ή μία δραστηριότητα η οποία αφορά ποδήλατο downhill (κατάβαση μονοπατιών) απαιτεί εξοπλισμό ασφαλείας που είναι πιο εξειδικευμένος από αυτό μιας απλής βόλτας σε έναν απλό χωματόδρομο. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι της BIKENATURE με την πολυετή εμπειρία τους στην διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και στην πολυδιάστατη εκπαίδευσή τους στην ασφάλεια στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αναπροσαρμόζουν το επίπεδο της ασφάλειας ανάλογα με τις ανάγκες.

Υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι χρόνιων τραυματισμών με τη συχνή χρήση ποδηλάτου;

Όπως σε κάθε φυσική δραστηριότητα έτσι και το ποδήλατο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα χρόνιων τραυματισμών. Η σωστή ρύθμιση της θέσης οδήγησης, η ενδυνάμωση του μυϊκού μας συστήματος, το σωστό ζέσταμα και η αποθεραπεία βοηθούν στην πρόσληψη τραυματισμών.

Ηλία θα ήθελα να μας πεις ποια είναι τα βασικά για να ξεκινήσει κάποιος με την ποδηλασία και ποιο το ενδεικτικό κόστος.

Ένα εξειδικευμένο ποδηλατικό κατάστημα μπορεί να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον βασικό εξοπλισμό (το ποδήλατό μας, το κράνος μας, ένα ζευγάρι γάντια, φώτα κτλ.). Πιο σημαντική για εμένα είναι η ενημέρωση και η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, ο σεβασμός στους συνανθρώπους μας και φυσικά η διάθεση να βρεθούμε στους δρόμους. Το κόστος δεν έχει σημασία. Το πιο καλό ποδήλατο είναι αυτό που κάνει τον αναβάτη του ευτυχισμένο...!

10473212 10203295474841360 3625071184036070646 n
10473212 10203295474841360 3625071184036070646 n
Χρειάζεται διαφορετικό ποδήλατο για τα ταξίδια και διαφορετικό για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη;

Εξαρτάται. Τα διαφορετικά είδη ποδηλάτων μας προσφέρουν ανέσεις και ευκολίες όταν τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και για απαιτητικές διαδρομές. Με ένα ποδήλατο trekking μπορείς να κάνεις πάρα πολλά χιλιόμετρα εντός και εκτός δρόμου αν δεν σε ενδιαφέρουν στο 100% οι επιδόσεις. Ο κάθε αναβάτης μετά την ενασχόλησή του με την ποδηλασία σχηματίζει το προσωπικό του προφίλ. Με βάση αυτό αγοράζει το ποδήλατο που θα τον συνοδεύει στα περισσότερα χιλιόμετρα, τα αξεσουάρ που του ταιριάζουν (κλειδαριές, φώτα , τσάντες, σχάρες κτλ) και τον ρουχισμό που απευθύνεται σε κάθε στυλ.

 

Θεωρείς πως με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στην Αθήνα είναι αρκετά ασφαλές να επιλέξουμε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς;

Δυστυχώς η πόλη μας δεν είναι φιλική ως προς το ποδήλατο. Τα τελευταία χρόνια οι ποδηλάτες προσπαθούν με διάφορες ενέργειες να καταλάβουν τον χώρο που τους ανήκει. Φυσικά, χρειάζεται διάλογος με τους αρμόδιους φορείς για μία συλλογική αντιμετώπιση του ποδηλάτου (σχεδιασμός ποδηλατοδρόμων, κίνητρα στους ποδηλάτες, κυκλοφοριακή αγωγή σε πληθυσμιακές ομάδες και κυρίως τα παιδιά, σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, χρήση του ποδηλάτου στα ΜΜΜ και παράλληλα αντικίνητρα για την χρήση του αυτοκινήτου και κυρίως στο κέντρο της πόλης μας). Εγώ σαν καθημερινός αστικός αναβάτης έχω να πω ότι η πόλη μας είναι πανέμορφη και τα οφέλη από την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου είναι πολλά.

Ηλία πριν σε ευχαριστήσω θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα.

Είμαι καθηγητής φυσικής αγωγής με 15 χρόνια εμπειρίας στις υπαίθριες δραστηριότητες. Χρησιμοποιώ το ποδήλατο για τις καθημερινές μου μετακινήσεις αλλά και για αναψυχή. Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέες διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος και να σχεδιάζω διαδρομές διαφορετικών δυσκολιών ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων. Παράλληλα ασχολούμαι προπονητικά με ένα ακόμα Ολυμπιακό άθλημα το κανόε-καγιάκ σλάλομ.

makris
makris
Ηλία θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για τη βοήθεια σου.

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!