header5

Συνέντευξη για το Paintball από το Νίκο Νικολού

ZA010598 1024x768
ZA010598 1024x768
Τι είναι το  paintball;

Είναι ένα μαχητικό άθλημα για όλες τις ηλικίες από 10 ετών και άνω και είναι από τα λίγα αθλήματα που σου δημιουργεί το αίσθημα της επιβίωσης. Η χρωματοσφαίριση είναι ένα πολύ στρατηγικό παιχνίδι και θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως μια σκακιέρα με αληθινά πιόνια. Παίζεις, διασκεδάζεις, υπάρχει συντροφικότητα και η αδρεναλίνη είναι συνέχεια στα ύψη. Σε καμία περίπτωση δεν προάγει τον πόλεμο και την βία γι αυτό και υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες.

Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που παίζονται στις πίστες. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

 

 

Speedball όπου η κάθε ομάδα αποτελείτε από 5 άτομα και τα εμπόδια είναι τεράστια μπαλόνια.
Mil-sim όπου έχουμε μια προσομοίωση μάχης. Οι παίκτες από κάθε ομάδα έχουν συγκεκριμένο εξοπλισμό με όπλα απομιμήσεις πραγματικών.
Woodsball, το paintball που παίζεται στο δάσος με φυσικά εμπόδια όπως δέντρα και θάμνους.
Recreation rec-ball, το paintball που συνηθίζουν να παίζουν οι αρχάριοι και τα παιδιά.
Teamdeatmatch, ο προάγγελος όλων των παιχνιδιών και βάζει τον κόσμο στο κλίμα του παιχνιδιού. Ο σκοπός της μιας ομάδας είναι να καταφέρει να χρωματίσει όλα τα μέλη της αντίπαλης ομάδας. Όποιος χρωματίζεται εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο και πάει σε ασφαλές σημείο μέχρι να λήξει αυτός ο γύρος και να ξεκινήσει ο επόμενος.

Vip ή πρόεδρος, υπάρχει ένας παίκτης από τη μία ομάδα που κάνει επίθεση και φοράει ένα διακριτικό. Σκοπός αυτής της ομάδας είναι να πάει ο πρόεδρος στη βάση της άλλης ομάδας. Ο γύρος τελειώνει αν φτάσει ο πρόεδρος στη βάση της άλλης ομάδας ή αν η ομάδα που κάνει άμυνα καταφέρνει να χρωματίσει τον πρόεδρο στη μάσκα.
Σημαία στο κέντρο, σκοπός της κάθε ομάδας είναι να πάρει τη σημαία και να καταφέρει να την πάει στην αντίπαλη βάση. Υπάρχουν 2 ομάδες που ξεκινούν η κάθε μια από τη βάση της και κάθε φορά υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σκοπός.

Ποιό είναι το κόστος του εξοπλισμού;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να πάρει κάποιος είναι η μάσκα και θα πρέπει να ξέρεις πως είναι πάντα καθαρή και σε πολύ καλή κατάσταση.

Έπειτα θα πρέπει να πάρει το μαρκαδόρο (όπλο) και έπειτα θώρακα και κάλυμμα λαιμού. Το ενδεικτικό κόστος για τη μάσκα και το μαρκαδόρο είναι 150 ευρώ και από εκεί και πέρα θα μπορεί να παίζει στις πίστες με το δικό του εξοπλισμό.

ZA010599 1024x768

ZA010599 1024x768
Ποια είναι τα μέρη που μπορεί κάποιος να εξασκηθεί;

Κάποιος μπορεί να εξασκηθεί με ασφάλεια σε όλα τα νόμιμα πεδία τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το πεδίο πρέπει να έχει δίχτυα και να παρέχεται όλος ο προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκα, θώρακας, κάλυμμα λαιμού). Φυσικά θα πρέπει να βρίσκονται στο πεδίο οι διαιτητές, σκοπός των οποίων είναι να επιβλέπουν το παιχνίδι αλλά και να σου μάθουν paintball. Το βασικότερο που πρέπει να έχουν τα πεδία είναι πολύ καλές μάσκες. Τέλος για το κομμάτι της υγιεινής θα πρέπει όλος ο εξοπλισμός να είναι απόλυτα καθαρός.

 

 

Ποια τα οφέλη;

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την ομαδικότητα το οποίο είναι κάτι πολύ βασικό. Η επικοινωνία που έχεις με τους συμπαίκτες σου έχει προέκταση και στην καθημερινή μας ζωή για παράδειγμα στο χώρο εργασίας, πολλές φορές μάλιστα έχουν παίξει στην πίστα μου και στελέχη εταιριών. Έπειτα μη ξεχνάμε το κομμάτι του άγχους, όταν κάποιος παίζει paintball ξεδίνει από τα καθημερινά προβλήματα και τις υποχρεώσεις.

Είναι επικίνδυνο;

Θα ξεκινούσα την απάντηση με ένα στατιστικό. Το paintball παγκοσμίως έχει ποσοστό θνησιμότητας 0.01%. Εφ' όσον το πεδίο είναι νόμιμο και τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάποιος τραυματισμός. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει κάποιος τραυματισμός είναι ο ασκούμενος να κάνει κάτι πολύ επικίνδυνο και να χτυπήσει. Τέλος οι παίκτες πρέπει να έχουν καταλάβει ότι για κανένα λόγο δε πρέπει να βγάλουν τη μάσκα τους όταν βρίσκονται μέσα στο πεδίο.

Εκπαιδεύονται δυνάμεις ασφαλείας;

Φυσικά και πολλές μονάδες ανά τον κόσμο εκπαιδεύονται με το paintball. Στην Ελλάδα εκπαιδεύονται οι άνδρες της Σ.Σ.Ε και τα ΕΚΑΜ με όπλα paintball. Στην Αμερική από την άλλη έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο αφού έχουν εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα για τις ανάγκες του στρατού και της αστυνομίας. Είναι ένας ασφαλής και ρεαλιστικός τρόπος εκπαίδευσης των δυνάμεων ασφαλείας αφού μπορείς να προσομοιώσεις αληθινές μάχες. Οι μονάδες ασφαλείας παίζουν το milsim.

ZA010603 1024x768
ZA010603 1024x768
Λίγα λόγια για σένα;

Είμαι 30 ετών, έχω τελειώσει αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Γενικά στη ζωή μου έχω κάνει διάφορα extreme – sports όπως ελεύθερη πτώση, κατάδυση, και πολεμικές τέχνες. Το paintball όμως με κέρδισε διότι είναι ένα άθλημα ομαδικό, το αγάπησα και αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Αυτή η αγάπη με οδήγησε στη δημιουργία του πεδίου μου Athenspaintballvillage που είναι η συνέχεια του thecommandworldofpaintball το οποίο είχαμε από το 2003 στην κερατέα. Έχω εκπαιδευτεί από τον ερυθρό σταυρό πάνω στις πρώτες βοήθειες και από την Ιατρική Σχολή Αθηνών για χρήση εξωτερικού απιδινωτή. Το κομμάτι της ασφάλειας είναι μέρος της δουλειάς μας.

Προτείνετε

survival

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Krav Maga.krav mag

 

Google Ads

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο AirSoft.airsoft-suggest

 

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!