header5

Συνέντευξη για το Krav Maga από τον Πάρη Σαμαρά

Paris Samaras
Paris Samaras
Τί είναι το krav-maga;

 Το krav-maga είναι ένα σύγχρονο σύστημα μάχης που κυριολεκτικά έχει γεννηθεί μέσα απο τις στάχτες του πολέμου. Ιδρυτής του είναι ο Imi. Η ανάγκη για ένα πρακτικό σύστημα αυτοάμυνας που να το μαθαίνει ο ασκούμενος ακόμα και άν είναι δυνατόν το βράδυ πρίν τη μάχη γέννησε το krav-maga. Οι 4 βασικοί άξονες εκπαίδευσης του krav maga είναι: για πολίτες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και vip protection. Οι τεχνικές για όλους τους τομείς είναι περίπου ίδιες, αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η προσέγγιση. Ένας πολίτης πρέπει να κάνει την τεχνική και έπειτα να φύγει από τον κίνδυνο, ο αστυνομικός πρέπει να μείνει για να προβεί σε σύλληψη, ο vip πρέπει να προστατεύσει το σημαντικό πρόσωπο ενώ ένας στρατιωτικός πρέπει να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

 

Ποιοί είναι οι τομείς που εκπαιδεύεται ένας πολίτης;

 Οι τομείς που εκπαιδεύεται ένας πολίτης είναι 3: αυτοάμυνα, μαχητικές ικανότητες και προστασία κάποιου οικείου (3ου προσώπου). Ο ασκούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση του συμβεί στο δρόμο, είτε αυτό σημαίνει να δώσει τη μάχη για τον ίδιο είτε για κάποιον οικείο του.

 

 

 

GUS 6616
GUS 6616
Θα ήθελα να μας πείτε άν υπάρχει κάποιος περιορισμός για να ασκηθεί κάποιος; Επίσης άν ένας αρχάριος χρειάζεται να έχει καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει;

 Περιορισμός σε ηλικία, φύλο ή φυσική κατάσταση δεν υπάρχει. Αρκεί κάποιος να είναι υγιής (όπως φαντάζομαι σε όλες τις ασχολίες που κάποιος χρησιμοποιεί το σώμα του) και φυσικά να έχει κάποιο χαρτί γιατρού που να αποδεικνύει ότι μπορεί να ασκηθεί. Τώρα, για τη φυσική κατάσταση, αν είναι καλή θα βοηθήσει στα πρώτα βήματα, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

 

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που ένας αρχάριος θα πρέπει να λάβει υπ όψιν για την επιλογή του δασκάλου του;

 Είναι λίγο περίεργη η ερώτηση, γιατί δενμπορεί κάποιος αρχάριος να καταλάβει με την πρώτη επαφή αν κάποιος δάσκαλος του ταιριάζει. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι να μάθει από πού και για πόσο εκπαιδεύτηκε από κάποιον επίσημο φορέα που κάνει krav maga. Έπειτα, αν συνεχίζει την εκπαίδευσή του. Τέλος, ένα καλό δείγμα είναι η σχολή και τα άτομα τα οποία είναι μέσα ένας καλός δάσκαλος μαζεύει καλό κόσμο και το κλίμα της σχολής και των ανθρώπων είναι καλό. Ο δάσκαλος πρέπει να έχει ως βασικό γνώμονα της εκπαίδευσης οι μαθητές να μην τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

1381623 593518870705325 805834950 n
1381623 593518870705325 805834950 n
Ποιές είναι οι βαθμίδες και πώς ένας ασκούμενος προάγεται στην επόμενη βαθμίδα;

 Μιλάμε για σύστημα αυτοάμυνας, οπότε οι βαθμίδες δεν παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση. Παρόλα αυτά υπάρχουν για να αρχειοθετούνται οι τεχνικές και να μπορεί ο μαθητής να εξεταστεί και να «κλειδώσει» τη γνώση. Οι βασικές βαθμίδες είναι P1 ως P5 και G1 ως G5. Στις πρώτες 5 μαθαίνουμε πολύ καλά να προστατεύουμε τον εαυτό μας απέναντι στις πιο συνηθισμένες επιθέσεις που μπορεί να δεχτούμε στο δρόμο. Οι επόμενες 5, αφορούν πλέον έναν επαγγελματία ο οποίος μαθαίνει εξειδικευμένες τεχνικές σε πολύ δύσκολα αντικείμενα, όπως άμυνα σε πιστόλι ή rifle.

 

Τι θα μάθει ένας αρχάριος το πρώτο διάστημα της εκπαίδευσης; Μετά από πόσο καιρό μπορούμενα πούμε ότι έχει μια σφαιρική εικόνα του αντικειμένου;

 Από την πρώτη στιγμή ο ασκούμενος θα πραγματευτεί αντικείμενα όπως : όρθια μάχη, αντιμετώπιση λεκτικής βίας, μάχη εδάφους, μάχη με πολλαπλούς επιτιθέμενους, άμυνα ενάντια σε μαχαίρι/ρόπαλο/μπουκάλι και σε λαβές (πνιγμούς, κεφαλοκλειδώματα, αγκαλιάσματα αρκούδας). Τώρα, σε ότι αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποκτήσει μια συνολική εικόνα, είναι περίπου 6 μήνες για να προλάβει να μάθει βασικές τεχνικές και να μπορεί να τις εφαρμόσει σε καταστάσεις έντονου στρες. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

960012 593518867371992 1671715930 n - ΑντίγραφοΓίνεται λόγος για την προέλευση αυτού του συστήματος.Πολλοί θεωρούν πως προέρχεται απο παραδοσιακά συστήματα μάχης. Ποιά είναι η γνώμη σας;

 Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι μια παραφιλολογία που υπάρχει γενικότερα στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Όταν οι εκπαιδευτές βλέπουν να υπάρχει τάση του κόσμου προς ένα σύστημα, προσπαθούν να ισχυριστούν ότι είναι κλεμένο από το δικό τους. Το βασικό χαρακτηριστικό του krav maga είναι ότι οι τεχνικές του είναι προσαρμοσμένες σε φυσικές αντιδράσεις. Και πάνω σ'αυτό τον κώδικα που έχει ήδη το σώμα μας προσθέτουμε κάποιες απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Η βάση μας στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες για το πώς ο άνθρωπος αντιδρά σε καταστάσεις έντονου στρες, και πάνω εκεί έχουν χτιστεί οι τεχνικές. Φυσικά δεν είναι στόχος της συνέντευξης να αναλύσουμε παραπάνω, αλλά το krav maga είναι ένα ξεχωριστό σύστημα μάχης που δεν έχει άμεση σχέση με κάποια άλλη πολεμική τέχνη.

 

Θα ήθελα να μας το περιγράψετε με 3 λέξεις.

 Αυτοάμυνα, γρήγορο (στην εκμάθηση) και λογικό (στην πρόσεγγιση).

 

1391960 593518860705326 1140807537 n
1391960 593518860705326 1140807537 n
Λίγα λόγια για εσάς.

 Eίμαι τελειόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ενασχόλησή μου με τις πολεμικές τέχνες ξεκινάει από την ηλικία περίπου των 8 ετών. Σε κάθε πολεμική τέχνη που έκανα, το κύριο μέλημά μου ήταν η κατανόηση της ομορφιάς της κάθε μίας ξεχωριστά. Με το krav maga ασχολούμαι από το 2008 και πραγματικά ήταν αυτό που έψαχνα πάντα ένα σύστημα με το οποίο μπορεί κανείς να προστατεύσει ικανοποιητικά τον εαυτό του και τους οικείους του. Είμαι κάτοχος Level Graduate 4 στην ομοσπονδία της IKMF και εκπαιδευτής για την Αστυνομία, και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος της μεγαλύτερης «οικογένειας» krav maga στον κόσμο.

Προτείνετε

survival

Έχεις ακούσει για το Krav Maga για παιδιά; Ρίξε μια ματιά.kidskravmaga

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!