header5

Συνέντευξη για Pilates από τον Ηλία Μαρούτση, Pilates Instructor και ιδρυτή του 42 zone

IMG 9506
IMG 9506
Τι είναι το Pilates;

To Pilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα άσκησης που δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ίδιος πίστευε ότι αυτός είναι ο δρόμος για την ευζωία και την γενική υγεία. Το Pilates λοιπόν είναι μια ολιστική μέθοδος, που ανήκει στην κατηγορία ασκήσεων Mind and Body. Αυτό σημαίνει ότι δεν στοχεύει απλώς στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του ανθρώπινου σώματος αλλά μέσω της εξάσκησης του σώματος και του νου στην βελτίωση της γενικής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό που διαισθάνθηκε τότε ο Pilates έχει αρχίσει να αποδεικνύεται πλέον με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που η μέθοδός του έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην επιστημονική και αθλητική κοινότητα και στην κοινότητα των χορευτών ιδίως στον τομέα της αντιμετώπισης τραυματισμών και παθολογιών, ορθοπεδικής αλλά και νευρομυϊκής φύσεως. Ούτως ή άλλως ο Joseph Pilates δημιούργησε αυτό το σύστημα ασκήσεων για να αντιμετωπίσει πρωτίστως δικά του χρόνια προβλήματα υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ασκήσεις του δεν θα προκαλέσουν ακόμα και κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό.

Ποιό κενό εκγύμνασης καλύπτει το Pilates;

Οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να οδηγήσουν το σώμα σε μια ισορροπημένη λειτουργία, δυναμώνοντας τα αδύναμα στοιχεία, προσφέροντας ελαστικότητα και αντοχή στους βραχυμένους και κουρασμένους μύες και επανεκπαιδεύοντας το νευρομυϊκό σύστημα σε ένα αρμονικό μοντέλο κίνησης και στάσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Pilates σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης είναι ότι δυναμώνει αποτελεσματικά τους εν τω βάθει σταθεροποιούς μύες του σώματος και έτσι δημιουργεί ένα στιβαρό υπόβαθρο για την ανάπτυξη και των επιφανειακών μυϊκών ομάδων. Πολλοί από τους τραυματισμούς ή τις παθολογίες που συνδέονται με το σώμα έχουν ως αφετηρία ακριβώς αυτή την έλλειψη ενός δυνατού και υγιούς κέντρου.

42zone130IMG 6803
42zone130IMG 6803
Τι διαφοροποιεί το Pilates από άλλα συστήματα όπως για παράδειγμα η Yoga;

Κατ' αρχάς η Yoga δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα σύστημα σωματικής άσκησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Asanas της Yoga δεν έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο να δυναμώσουν και να προσφέρουν ελαστικότητα στο σώμα. Άλλωστε η Yoga αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον ίδιο τον Pilates, ο οποίος όμως έχοντας διαφορετικό στόχο στήριξε με λεπτομέρεια τις ασκήσεις του πάνω στην ανατομία και την κινησιολογία. Ως εκ τούτου για έναν έμπειρο εκπαιδευτή οι ασκήσεις αυτές λειτουργούν σαν ένα μικροεργαλείο με το οποίο μπορεί να εξατομικεύσει και να δουλέψει το σώμα σε μεγάλο βάθος και λεπτομέρεια ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει ή τα προβλήματα που θέλει να αντιμετωπίσει. Είναι κάτι σαν το καλέμι για έναν γλύπτη. Σε αυτό βοηθούν σημαντικά και τα ειδικά όργανα που σχεδίασε ο ίδιος ο Pilates και που πια έχουν εξελιχθεί σημαντικά με τα νέα τεχνικά μέσα της εποχής.

42zone073IMG 6910
42zone073IMG 6910
Το Pilates απευθύνεται σε κάποια ειδική ομάδα όπως για παράδειγμα οι χορευτές ή μπορεί να το δοκιμάσει και κάποιος που δεν έχει αθληθεί ποτέ στη ζωή του;

Μια από τις βασικές ιδιαιτερότητες του Pilates είναι ακριβώς αυτή ότι μπορεί την ίδια στιγμή να απευθύνεται σε κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ άσκηση, σε κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό ή σε ένα χορευτή, σε κάποιον που έχει κάποια παθολογία όπως για παράδειγμα μια δισκοκήλη ή σε κάποιον που θέλει απλώς να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ακόμα και σε εγκύους. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο ίδιος ο δάσκαλος και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στα χέρια του που είναι οι ασκήσεις και τα μηχανήματα του Pilates προσαρμόζοντάς τα στις εκάστοτε συνθήκες.

42zone010IMG 6617
42zone010IMG 6617
Υπάρχουν διαφορετικά είδη Pilates;

Οι ασκήσεις χωρίζονται σε αυτές που γίνονται στο έδαφος με τη χρήση στρώματος και έτσι έχει καθιερωθεί να λέγονται ασκήσεις Μat και σε αυτές που γίνονται στα εξειδικευμένα όργανα που σχεδίασε ο Joseph Pilates. Στις ασκήσεις Mat η ίδια η βαρύτητα και η έξυπνη χρήση των μοχλοβραχιόνων είναι αυτή που προκαλεί και δυναμώνει το σώμα. Το μάθημα είναι ομαδικό, απευθύνεται σε όλους την ίδια στιγμή και συνήθως έχει ροή. Οι ασκήσεις στα όργανα μπορούν από την άλλη να δράσουν πολύ στοχευμένα και αποτελεσματικά σε επιμέρους περιοχές προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες σε ένα δάσκαλο ενώ η χρήση των ελατηρίων βοηθά στην αύξηση ή τη μείωση του βαθμού δυσκολίας μιας άσκησης. Πολλές φορές στις ασκήσεις χρησιμοποιείται και άλλος πρόσθετος εξοπλισμός όπως είναι οι ελαστικοί ιμάντες, οι μπάλες φυσικοθεραπείας ή τα ρολά.

42zone113IMG 6772
42zone113IMG 6772
Πολλοί επιλέγουν το Pilates για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Μπορείς να αναφέρεις κάποια από αυτά;

Όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά όπως η αξιοποίηση των γνώσεων της ανατομίας και της κινησιολογίας και η δυνατότητα εξατομικευμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων έχουν καθιερώσει το Pilates ως μια μορφή άσκησης για την πρόληψη, την αποκατάσταση τραυματισμών και την αντιμετώπιση παθολογιών, την οποία εμπιστεύονται ορθοπεδικοί και φυσικοθεραπευτές. Σύνδρομα που προκαλούνται από την κακή στάση, οι πολύ κοινές πια παθήσεις της μέσης και του αυχένα (δισκοκήλες, σπονδυλολισθήσεις), αυτοάνοσα ή χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα (αρθρίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.), μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από αυτό το σύστημα ασκήσεων χωρίς όμως να δημιουργείται η παρεξήγηση ότι οι ασκήσεις αυτές υποκαθιστούν άλλες μορφές ιατρικής θεραπείας ή φυσικοθεραπείας και ότι ο δάσκαλος Pilates είναι γιατρός ή φυσικοθεραπευτής.

42zone014IMG 6631
42zone014IMG 6631
Πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει και τι πρέπει να προσέξει στα πρώτα του βήματα;

Το ότι το Pilates μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην βελτίωση της σωματικής και όχι μόνο υγείας δεν σημαίνει ούτε ότι είναι απολύτως ακίνδυνο ούτε ότι το όποιο αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι πάντα παρόντες και φυσικά ο ρόλος του δασκάλου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η άσκηση είναι παράγοντες καθοριστικοί ώστε κανείς να πάρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την άσκηση. Καθώς οι ασκήσεις γίνονται με έμφαση στη συγκέντρωση τη λεπτομέρεια και την ακρίβεια ο αριθμός των ατόμων σε ένα τμήμα επηρεάζει και την ποιότητα της άσκησης. Από την άλλη όσο μεγαλύτερη εμπειρία έχει ένας δάσκαλος και όσες περισσότερες μετεκπαιδεύσεις έχει κάνει τόσο πιο ασφαλής μπορεί να γίνει η άσκηση. Το Pilates έχει γίνει πια πολύ δημοφιλές και αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο όρος εμπορικά χωρίς το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά είναι η μέθοδος αυτή. Το καλύτερο για κάποιον ο οποίος ξεκινάει και δεν έχει άλλη εμπειρία ώστε να κρίνει ο ίδιος θα ήταν να προτιμήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο, με ολιγομελή τμήματα, προσεγμένο περιβάλλον και που οι εκπαιδευτές θα έχουν πιστοποίηση 500 ωρών από κάποιο διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό Pilates ή αναγνωρισμένη από τη διεθνή ένωση PMA (Pilates Method Alliance). Τέλος η καλή φήμη ενός δασκάλου είναι και αυτή ένα κριτήριο στην αναζήτηση σχολής αν και όχι πάντα αλάνθαστο.

42zone137IMG 6819
42zone137IMG 6819
Πες μας λίγα λόγια για το πώς συνδέθηκες εσύ με το Pilates;

Ένα ατύχημα που μου άφησε πολλαπλούς τραυματισμούς, η κακή στάση του σώματος από την καθιστική δουλειά και το γεγονός ότι ένιωθα ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα μου υποβάθμιζαν το επίπεδο της καθημερινότητάς πριν ακόμα φτάσω τα 30 με οδήγησαν αρχικά στο να δοκιμάσω αυτή την μέθοδο που μου πρότειναν κάποιοι φίλοι. Τότε ακόμα εργαζόμουν ως δημοσιογράφος και δεν είχα ποτέ καμία έφεση στην άσκηση ή τον αθλητισμό. Τα αποτελέσματα από το Pilates ήταν εντυπωσιακά και ήρθαν πολύ σύντομα. Έτσι κατάλαβα ότι θα έπρεπε να εντάξω αυτή την άσκηση στην καθημερινότητά μου με τη σταθερότητα που έχει κανείς για την τροφή και το νερό. Η περιέργειά μου με οδήγησε στην απόφαση να εμβαθύνω και να κατανοήσω πως επιδρά αυτό το σύστημα, που μέχρι τότε τα αποτελέσματά του μου φαίνονταν σχεδόν μαγικά. Έτσι αποφάσισα να παρακολουθήσω το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Basi Pilates και παράλληλα να μελετήσω σε βάθος την ανατομία και την κινησιολογία του σώματος. Ακολούθησε μια σειρά από μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια με μερικούς από τους καλύτερους εκπαιδευτές ανά τον κόσμο. Η διαδρομή ήταν τόσο συναρπαστική που σύντομα αποφάσισα να αλλάξω καριέρα θεωρώντας ότι ως δάσκαλος Pilates έχω να προσφέρω κάτι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο στους άλλους ίσως πιο πρωταρχικό από την ενημέρωση. Μια καλύτερη καθημερινότητα. Δημιούργησα το 42 zone ώστε να προσφέρω με τους δικούς μου όρους αυτό που για μένα ήταν το Pilates. Σύντομα το 42 zone αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και προστέθηκαν σε αυτό και άλλοι πολύτιμοι συνεργάτες τόσο στο Pilates όσο και σε άλλες συγγενείς δραστηριότητες. Από το 2012 μεταφερθήκαμε και λειτουργούμε σε έναν πολύ όμορφο χώρο στου Ψυρρή πολύ κοντά στα μέσα μεταφοράς.

IMG 9514
IMG 9514
Ηλίας Μαρούτσης, Pilates Instructor
42 zone Pilates Studio, Αγ. Αναργύρων 31 Ψυρρή, Τηλ. +30 6937 944 947 

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Aerial Dance.aerial

 

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο TRX.trx-banner

 

Έχεις ακούσει για το Krav Maga για παιδιά; Ρίξε μια ματιά.kidskravmaga

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!