pole

Συνέντευξη για το Pole Dance από το Νίκο Κουτσόλαμπρο

DSC00084
DSC00084
Τι είναι το pole dancing;

Το pole-dancing είναι ένας συνδυασμός χορού, γυμναστικής και αισθησιακής κίνησης. Δανείζεται στοιχεία από πάρα πολλούς χώρους όπως του χορού, καθώς έχει πάρα πολλά στοιχεία έκφρασης και στησίματα του σώματος, αλλά και της γυμναστικής, αφού προσπαθώντας να εκτελέσεις κινήσεις πάνω σε ένα κάθετο όργανο (στύλος) ως προς το έδαφος συμμετέχουν όλες οι μυΐκές ομάδες και αναγκαστικά γυμνάζεσαι και μάλιστα με πάρα πολύ ορατά αισθητικά αποτελέσματα για το σώμα.

Σε ποιούς απευθύνεται; Απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση;

Αρχικά απευθύνεται σε όλους αλλά, ως ειδικός στον χώρο της άσκησης, πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος με παιδιά. Κακώς κάποιοι, χωρίς ειδικές γνώσεις, ασχολούνται με pole-dancing και παιδιά. Θέλει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και συγκεκριμένα εξειδικευμένο (για παιδιά) πτυχιούχο γυμναστή για να ασχολήθεί με αυτά. Οι ηλικίες κάτω των 14 χρονών δε συστήνω να κάνουν pole-dancing. Από εκεί και πέρα έχω πελάτες ολων των ηλικιών, κάθε σωματότυπου και οπωσδήποτε δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προδιαγραφή ώστε να ασχοληθεί κάποιος με το pole dancing.

IMG 2259-1-2
IMG 2259-1-2
Είναι περισσότερο κάποιο είδος χορού ή περισσότερο άσκηση;

Συνήθως υπάρχουν ισορροπίες και παίζει ρόλο η περίοδος που διδάσκονται τα μαθήματα. Για παράδειγμα στην περίοδο που ετοιμάζουμε κάποιο party, μία χορογραφία ή ένα μεγάλο show αναγκαστικά θα πέσει βάρος περισσότερο στις χορογραφίες με την έννοια του χορού αλλά ταυτόγχρονα για να βγει μία εντυπωσιακή χορογραφία απαιτείται και η κατάλληλη μυΐκή προετοιμασία. Θέλει απίστευτη μυΐκή και φυσική κατάσταση ώστε να ολοκληρώσεις μία χορογραφία 3-4 λεπτών, όσο διαρκεί δηλαδή ένα τραγούδι. Σε περιόδους προετοιμασίας προπόνησης δίνεται έμφαση στη γυμναστική και γενικά στήνεται ένα ολοκλήρωμένο μάθημα γυμναστικής ώστε να έχουμε ένα άριστο ζέσταμα στην αρχή, μία σταδιακή επιβάρυνση στη συνέχεια και στο τέλος πάντα πολύ καλή αποθεραπεία.

Έχετε παρατηρήσει τραυματισμούς;


Παρότι στη σχολή μας συμβαίνουν σπάνια τραυματισμοί, παρατηρώ τραυματισμούς σε κοπέλες που δεν μας ακούν και κανουν λιγότερο ζέσταμα, κοιτάνε να μην κάνουν κάποια πράγματα όπως τους έχουμε δείξει, αντιγράφουν πράγματα που δεν είναι του επιπέδου τους ή σε κάποιες που παίρνουν στύλο σπίτι τους και κανουν πράγματα εκτός των δυνατοτήτων τους και φυσικά τραυματίζονται. Γενικά, αποφεύγουμε τους τραυματισμούς όταν δουλεύουμε σωστά και ακούμε τους δασκάλους μας.

IMG 2327-1-13
IMG 2327-1-13
Πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει; Πρέπει να πάει σε κάποια σχολή; Και αν ναι με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξει;

Πιστεύω είναι εντελώς απαράδεκτο να ξεκινήσει κάποιος μόνος του κάτι τόσο ειδικευμένο καθώς μπορεί να κάνει τρομερή ζημιά στο σώμα του. Συστήνω, για να μάθει κάποιος με τον σωστό τρόπο και να μην τραυματιστεί, να ξεκινήσει σε μία σχολή και αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ας μάθει εκεί κάποιες βασικές τεχνικές που απαιτούνται και μετά ας εξελιχθεί κατά το δυνατόν μόνος του.
Όσο αφορά τα κριτήρια επιλογής, πιστεύω ότι αυτη τη στιγμή ο χώρος είναι ανοργάνωτος καθώς δεν υπάρχει μία ομοσπονδία για να ορίσει κάποια κοινά κριτήρια. Αυτό που συστήνω, είναι να κοιτάξει κάποιος την εμπειρία μιας σχολής στον χώρο: να έχει μία θετική ιστορία, να μην έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, έλλειψη οργάνωσης ή γενικότερα έλλειψη προσοχής και σεβασμού προς τον πελάτη και το κυριότερο να μην κοιτάξει μόνο την τιμή. Σαφώς και στις μέρες μας το κόστος είναι πολυ σημαντικό, αλλά μία σχολή για να έχει τους καλύτερους δασκάλους, τις καλύτερες εγκαταστάσεις και γενικότερα να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους πελάτες θα έχει και το αντίστοιχο κόστος. Η διαφορά ανάμεσα σε μία σχολή καλή και σε μία όχι τόσο καλή θα φανεί από το πρώτο μάθημα οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να δοκιμάσει.

Θα θέλαμε να μας πείτε από ποιούς άλλους χώρους έχετε πελάτες καθώς και γιατί οι άντρες δεν επιλέγουν το pole-dancing.

Το Pole-dancing εφευρέθηκε από τον χώρο του χωρού και της άσκησης ως ανάγκη για καινούργια πράγματα. Εμείς έχουμε ένα 60-70 % από τον χώρο του χορού (ενόργανη, ρυθμική, μπαλέτο) και ένα μεγάλο πσοσοστό από τον χώρο της άσκησης (αθλήτριες, γυμνάστριες). Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι έχουν βαρεθεί το τετριμμένο και ερχονται να κάνουν κάτι το διαφορετικό.
Όσο αφορά τους άντρες στο Pole-dancing διεθνώς γίνονται και αγώνες για άντρες. Το pole είναι και για τα δύο φύλλα απλά στην Ελλάδα δεν έχει απομυθοποιηθεί τελείως και στην αντρική νοοτροπία πάει το μυαλό τους στο πονηρό. Ο άντρας πιστεύω δεν εμβαθύνει στη σκέψη του. Κολλαει σε έναν τρόπο σκέψης και μένει εκεί. Η γυναίκα το ψάχνει περισσότερο, έχει βαθύτερο ψυχισμό και γενικότερα είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις.

IMG 2366-1-29
IMG 2366-1-29
Περιγράψτε μας ένα μάθημα και ιδιαίτερα για κάποιον αρχάριο.

Καταρχάς έχουμε πάρα πολλά τμήματα σε πολλά επίπεδα. Κάθε μάθημα στήνεται ανάλογα με το επίπεδο και αναλόγως την εξέλιξη που έχει ο καθένας εντάσσεται στο αντίστοιχο επίπεδο. Ο ρυθμός εξέλιξης του καθενός είναι διαφορετικός και εξαρτάται από τον ίδιο. Η διατροφή, η προπόνηση, η εξάσκηση με στύλο στο σπίτι καθώς και το παρελθόν στο χώρο του χορού και της γυμναστικής επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη. Το μάθημα γίνεται με μουσικό υπόβαθρο αλλά δεν είναι χορογραφία. Σκοπός είναι η μυΐκή εξέλιξη και η εκμάθηση νέων ασκήσεων. Για τον αρχάριο υπάρχει ειδικό μάθημα (intro) για να κάνει το πρώτο του μάθημα στο οποίο θα πάει και στο στύλο αλλά θα δουλέψει πρώτα κάποια θεωρητικα πράγματα όπως βασικές θέσεις χεριών, βασικές στάσεις στο στύλο και γενικότερα θα μάθει κάποια βασικά στοιχεία. Από το δεύτερο μάθημα και μετά εντάσσεται στο επίπεδο των αρχαρίων.

Τι το κάνει ιδιαίτερο;

Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κανένα είδος γυμναστικής να είναι τόσο αποτελεσματικό και ταυτόγχρονα ο πελάτης να βγαίνει με ένα τεράστιο χαμόγελο μετά το τέλος της προπόνησης. Είναι ένα από τα καλύτερα αντι-stress «φάρμακα». Ξυπνάει τη θυληκότητα της γυναίκας, το μυαλό της ξεφεύγει, ανεβάζει πολύ την αυτοπεποίθησή της γιατί της θυμίζει ευχάριστες στιγμές και βλεπει κάθε μέρα τις δυνατότητές της να αλλάζουν.

just pole dance
just pole dance
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Ονομάζομαι Νίκος Κουτσόλαμπρος και είμαι γυμναστής – εργοφυσιολόγος. Είμαι ο άνθρωπος που θεωρώ ότι έφερα και προώθησα σωστά το pole-dancing στην Ελλάδα. Αρχικά όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εγώ δεν ήξερα τι είναι και η άγνοια σου δημιουργεί προκατάληψη. Πολλοί φίλοι μου στο εξωτερικό σχετικοί με τον χώρο μου μιλάγανε αρκετό καιρό για τη σπουδαιότητα του pole μέχρι που πείστηκα και το ξεκίνησα σαν extra υπηρεσία στο γυμναστήριο μου στο Χαλάνδρι το 2008. Όταν είδα τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης έμεινα έκπληκτος και μέσα σε ένα χρόνο έκλεισα το γυμναστήριο, μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, και μαζί με τη συνεταίρο μου Μαρία Συνοδινού ανοίξαμε σχολή pole-dancing. Από το πρώτο κιόλας δίμηνο διαδώθηκε ταχύτατα και ο κόσμος το αγάπησε αμέσως καθώς ήταν ενθουσιαμένος όχι μόνο για τα αποτελέσματα αλλά και για τη χαρά και την ικανοποίηση που τους έδινε. Από τότε μαζί με τις δασκάλες μου δίνουμε τεράστιο αγώνα για να απομηθοποιηθεί στην Ελλάδα και πιστεύω ότι υπαρχει πολύς δρόμος ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση για να πείσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Aerial Dance.aerial

 

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο TRX.trx-banner

 

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Krav Maga.krav mag

 

Έχεις ακούσει για το Krav Maga για παιδιά; Ρίξε μια ματιά.kidskravmaga

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!