Συνέντευξη για το Aerial Dance από τη Χρύσα Τραϊκοπούλου

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι είναι το aerial dance.

Το aerial dance ξεκίνησε στην Ιαπωνία, πριν από πολλά χρόνια, όπου χρησιμοποιούσαν υφάσματα στο χορό και ύστερα εντάχθηκε στο τσίρκο και δημιουργήθηκαν τα εναέρια ακροβατικά. Γίνεται χρήση διάφορων εργαλείων όπως υφάσματα, κούνιες και κρίκοι τα οποία είναι δεμένα από ύψος 5-6 μέτρων και πάνω ενώ ένα καλό show εκτελείται περίπου στα 10 μέτρα. Στον εναέριο χορό εκτελούμε χορογραφίες στον αέρα όπως ελεγχόμενες πτώσεις, ξετυλίγματα και στατικές πόζες προσφέρωντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ποιά ιδιαίτερα οφέλη μπορεί να αποκομίσει ένας ασκούμενος απο την ενασχόληση του με αυτό το είδος γυμναστικής;

Καταρχάς γυμνάζονται μυΐκές ομάδες που οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη τους και δεν θα μπορούσαν με κανέναν άλλον τρόπο να γυμνάσουν αφού κρατάς το βάρος σου στον αέρα και παράλληλα εκτελείς τη χορογραφία. Επιπλεόν η αίσθηση του ότι βρίσκεσαι στον αέρα σου δημιουργεί μία ευεξία και μία χαρά αφού καταφέρνεις κάτι το οποίο σου φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο. Πάντα στο τέλος της προπόνησης οι μαθητές φεύγουν πολύ πιο χαρούμενοι από όταν έρχονται.

Στον εναέριο χορό βρίσκεστε μερικά μέτρα πάνω απο το έδαφος. Σε τι βαθμό είναι αυτό επικίνδυνο;

Πράγματι είναι επικίνδυνο. Για αυτό τον λόγο ένας αρχάριος ξεκινάει από πολύ χαμηλά, λίγο πιο πανω από το έδαφος,και καθώς περνάει ο καιρός βελτιώνει συνέχεια την τεχνική του ώστε να μπορέσει να ανέβει πιο ψηλά στα πανιά. Η άνεση στον αέρα έρχεται όταν έχεις κάνει τις τεχνικές πολλές φορές σε χαμηλό ύψος. Στο πάτωμα υπάρχουν, φυσικά, προστατευτικά στρώματα που προφυλλάσουν τον ασκούμενο ενώ δείχνουμε και ειδικούς τρόπους πτώσεων για αποφυγή τραυματισμών. Το μόνο επικίνδυνο κατά την γνώμη μου είναι κάποιος να επιχειρεί πράγματα που δεν έχει διδαχθεί και δεν είναι του επιπέδου του. Εκεί όντως μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ως ένα αρκετά απαιτητικό είδος χορού που δεν μπορεί να ασχοληθεί εύκολα ο καθένας. Ισχύει αυτό;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας. Υπάρχει μία μικρή δυσκολία όταν κάποιος είναι υπέρβαρος αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Τώρα όσο αφορά τη φυσική κατάσταση όταν ασχολείσαι με το aerial dance θα δεις σύντομα βελτίωση της.

Ποιά είναι τα στάδια εξέλιξης για έναν αρχάριο; Σε πόσο καιρό περίπου μπορεί να δει σημαντικές αλλαγές στην επίδοσή του;

Αυτό είναι λίγο δύσκολο να στο απαντήσω διότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν ασκούμενοι που τους παίρνει αρκετό καιρό να ανέβουν πιο ψηλά ή να κάνουν κάποιες πόζες και άλλοι που στην πρώτη κιόλας εβδομάδα κάνουν πολλές κινήσεις. Η εξέλιξη λοιπόν εξαρτάται από το ίδιο το άτομο, πόσο χρόνο και διάθεση θα δώσει σε αυτό. Συνήθως οι πιο πολλοί στους 3 μήνες ανεβαίνουν πιο ψηλά και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία χορογραφία.

Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα τυπικό μάθημα; Ποιά είναι τα συναισθήματα που νιώθει ο ασκούμενος;

Σίγουρα στα μαθήματα υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα όπως χαρά-λύπη και ενθουσιασμός-απογοήτευση. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να απογοητεύεται όταν δεν του βγαίνει μία φιγούρα αλλά μόλις τα καταφέρνει βλέπεις τον ενθουσιασμό και τη χαρά. Ένα τυπικό μάθημα διαρκεί 2 ώρες. Ξεκινάμε με ζέσταμα και διατάσεις και συνεχίζουμε με τεχνική που είναι το πιο βασικό κομμάτι αφού μαθαίνουμε να χορεύουμε μαζί με το πανί.Εγώ εντάσσω στο μάθημα μου τεχνικές από σύγχρονο χορό, yoga και pilates. Τα τελευταία 30 λεπτά αφορούν την αποθεραπεία που είναι πολύ σημαντική μετά από έντονη άσκηση.

Πιστεύετε ότι η εναέρια γυμναστική μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει ένα πρόβλημα υψοφοβίας ή αντενδείκνυται σε κάθε περίπτωση;

Κατά τη γνώμη μου η υψοφοβία είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί αρκεί ο ίδιος να το έχεις πάρει απόφαση. Κάποιος που έχει υψοφοβία χρείαζεται διαφορετική προσέγγιση όσο αφορά τον χρόνο και την υπομονή από τον εκπαιδευτή σε συνδυασμό με κάποιες ειδικές ασκήσεις για να την ξεπεράσει.

Τί θα πρέπει να προσέξει ένας αρχάριος στη σχολή που θα επιλέξει; (Υπάρχει κάποια πιστοποίηση για τον εκπαιδευτή, κανόνες ασφαλείας)

Στο χώρο τον δικό μας είναι λίγο δύσκολο να δεις κάποια πιστοποίηση. Για να επιλέξει το δάσκαλο του ένας αρχάριος πρέπει να εξετάσει την εμπειρία του και τον επαγγελματισμό του όπως: πόσα χρόνια ασκείται πάνω σε αυτο το αντικείμενο και αν αυτό είναι η δουλειά του. Λόγω της κρίσης υπάρχουν αρκετοί που το βρίσκουν ως επαγγελματική διέξοδο ενώ πραγματικά δε γνωρίζουν αφού δεν αρκεί να έχει κάνει κάποιος λίγο καιρό σε μία σχολή ώστε να μπορεί να διδάξει γιατί είναι επικίνδυνο και μπορεί να γίνουν ατυχήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φοιτήσει στο εξωτερικό είτε σε σχολή τσίρκου ή έχουν κάνει κάποια σοβαρή μελέτη στο αντικείμενο. Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να δώσει πιστοποίηση για εναέρια ακροβατικά. Τέτοια πιστοποίηση μπορεί κάποιος να πάρει μόνο από σχολή τσίρκου στο εξωτερικό.

Θα ήθελα να μας πείς λίγα λόγια για σένα.

Έχω ασχοληθεί με διάφορες τέχνες του τσίρκου κυρίως με εναέρια ακροβατικά όπως με την κούνια, με τον κρίκο με τα πανιά και μετά με ακροβατικά ζευγάρια στο έδαφος και διάφορα ζογκλερικά όπως το χούλα-χουπ, ξυλοπόδαρα και διάφορα άλλα. Έχω δουλέψει με διάφορες ομάδες μπαλέτου, χορογράφους, θέατρο και τσίρκο. Παίζω μουσική και συγκεκριμένα Ukulele και συνεργάζομαι με μία ομάδα τσίρκου την Circo Cachivache όπου κάνουμε παραστάσεις και πηγαίνουμε σε φεστιβάλ. Έχω δουλέψει με διάφορες ομάδες στην Αργεντινή στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία και στην Κύπρο. Με το aerial συγκεκριμένα ξεκίνησα το 2006 και έχω κάνει και έχω δώσει πολλά σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικό κόστος Aerial Dance

Το κόστος ανά σχολή διαφέρει. Ανάλογα την περιοχή, το χώρο και το δάσκαλο, η τιμή μπορεί να μεταβάλλεται. Σε μία τυπική σχολή aerial dance το ομαδικό μάθημα για δύο φορές την εβδομάδα κοστίζει γύρω στα 50-60 ευρώ το μήνα. ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι το Aerial DanceΤο aerial dance ή εναέριος ακροβατικός χορός είναι ένα σύγχρονο [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Aerial Dance από τη Χρύσα Τραϊκοπούλου

Πώς θα ξεκινήσω Aerial Dance

Για να ξεκινήσετε το aerial dance δεν απαιτείται η αγορά ειδικού εξοπλισμού, αφού όλα τα απαραίτητα παρέχονται απο τη σχολή. Επίσης, δέν είναι κάτι που μπορείτε να ξεκινήσετε μόνοι σας, καθώς χρειάζεται την εξειδίκευση και την εμπειρία ενός ειδικού, κυρίως για λόγους ασφάλειας. Για τις γυναίκες, ο ρουχισμός που θα χρειαστεί είναι πράγματα απλά και [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Aerial Dance από τη Χρύσα Τραϊκοπούλου

Τι είναι το Aerial Dance

Το aerial dance ή εναέριος ακροβατικός χορός είναι ένα σύγχρονο είδος χορού, που εξασκείται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος με τη βοήθεια ανθεκτικών πανιών. Ρίζες του είναι τα ακροβατικά που γίνονται στο γνωστό σε όλους μας τσίρκο. Εκτός απο τα οφέλη της σταδιακής εκγύμνασης του σώματος και της ψυχικής ενδυνάμωσης μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Aerial Dance από τη Χρύσα Τραϊκοπούλου

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου

VresHobby Starter Points Pack

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: