Συνέντευξη για το Airsoft από τον Μπάμπη Αργυρόπουλο

Τί είναι το airsoft;

Το Airsoft είναι ένα σύγχρονο σπορ, ένα παιχνίδι που προσομοιώνει την μάχη. Στο παιχνίδι αυτό οι αντίπαλοι πρέπει να «απενεργοποιήσουν» ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας Airsoft όπλα, τα οποία λειτουργούν με μπαταρία η ελατήριο και εκτοξεύουν μικρές σφαιρικές πλαστικές μπίλιες. Οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οπτικά να προσομοιώνουν τα αληθινά – καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας. Τον «πόλεμο» που παίζαμε μικροί, τον παίζουμε το 2014 πιο εξελιγμένα. Το Airsoft προάγει τις αξίες και τις αρετές της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας, της ευρηματικότητας και της προνοητικότητας.

Αμέσως όταν δεί κάποιος το airsoft αναρωτιέται άν είναι το ίδιο με το paintball. Μπάμπη θα ήθελες να μας πεις τις βασικές τους διαφορές;

Oι τρόποι του παιχνιδιου είναι ίδιοι, ο εξοπλισμός διαφέρει. H πιο βασική διαφορά είναι ότι ο εξοπλισμός αεροβόλων airsoft είναι ρεπλικες 1:1 και έτσι δίνει στη δυνατότητα του απόλυτου ρεαλισμού στον παίκτη που τα χρησιμοποιεί στο παιχνίδι. Επίσης σε σχέση με το Paint Ball το airsoft είναι σαφώς ΠΟΛΥ πιο οικονομικό.

Τί θα συμβούλευες έναν αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει; Τί θα πρέπει να προσέξει;

Για να ξεκινήσει κάποιος πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Να μην βιαστεί να κάνει τις αγορές του χωρίς πρώτα να έχει επισκεφθεί ένα κατάστημα όπως το Airsoft Club, να ενημερωθεί και να πληροφορηθεί από το ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ προσωπικό που θα τον συμβουλεύσει υπεύθυνα για όλη τη δραστηριότητα και τους τομείς που αφορούν το Airsoft

Με ποιόν τρόπο κάποιος που έχει αγοράσει το βασικό εξοπλισμό μπορεί να ξεκινήσει να παίζει;

Καταρχήν για να ξεκινήσει κάποιος να παιζει όπως προαναφέραμε πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος. Μετά υπάρχουν διάφορα φόρουμ που ανακοινώνονται οργανωμένα παιχνίδια σε διάφορα πεδία της Αττικής και όχι μόνο. Κάνει εγγραφή σε αυτό και συμφωνόντας στους όρους και τις προϋποθέσεις του διοργανωτή δηλώνει τη συμμετοχή του. Το μεγαλύτερο φορουμ στα μέλη αλλά και στη κίνηση είναι του Αirsoft Club (www.airsoftclub.gr/forum).

Ποιά είναι τα είδη παιχνιδιού στο Airsoft;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και σενάρια παιχνιδιού, όπως γενικές Αψιμαχίες (Team Deathmatch), Υπεράσπιση σημείου (King of the hill), Κατάληψη σημείου (Capture the flag) και άλλα. Επίσης υπάρχουν προσομοιώσεις στρατιωτικών σεναρίων (Abuse – Patrol – Sniper ops) και παιχνίδια (MilSim) Military Simulation. Τα παιχνίδια τύπου MilSim (Military Simulation) συνδυάζουν στοιχεία Airsoft και Role Playing. Δίνονται αποστολές όπως θα δίνονταν σε κανονική ομάδα στρατού, και η ομάδα αυτή κινείται για να επιτύχει το στόχο.

Με την πρώτη ματιά το airsoft φαίνεται επικίνδυνο, υπάρχουν κανόνες ασφαλείας;

Mε τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά με τα προστατευτικά γυαλιά προδιαγραφών για το Airsoft ΔΕΝ είναι επικίνδυνο. Η κοινότητα της αεροσφαίρισης τηρεί ΟΛΟΥΣ τους κανόνες Ασφαλείας που υπάρχουν και είναι πολύ αυστηροί.

Airsoft παιχνίδι νοείται αυτό:

– στο οποίο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας του Airsoft

– στο οποίο μόνο η φαντασία των οργανωτών/διοργανωτών/συμμετεχόντων θα περιορίσει την δράση/πλοκή/εξέλιξη/διασκέδαση και όχι το έδαφος/χώρος ή οι καιρικές συνθήκες

– στο οποίο υπάρχει κάποια πλοκή / αποστολή που δύναται να αντιμετωπιστεί και στην πραγματικότητα (ακόμη και επιθέσεις εξωγήινων στη Γη)

– στο οποίο λαμβάνουν μέρος ομάδες ή και μεμονωμένοι παίκτες

– στο οποίο θα δύναται να γίνεται χρήση οποιουδήποτε ειδικού εξοπλισμού/οχήματος

σύμφωνα πάντα με τους κανόνες ασφαλείας του Airsoft.

• Σενάριο, κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα θρέφουν σεβασμό προς τους εαυτούς τους και τους αντιπάλους τους.

• Παιχνίδι, στο οποίο κανείς παίκτης δεν νοείται να παραβεί τους κανόνες του με οποιονδήποτε τρόπο, διότι καταστρέφει όλη τη ροή και την αληθοφάνεια του σεναρίου.

• Σενάριο, μετά την λήξη του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν διασκεδάσει και θα έχουν κατανοήσει την αξία της ειρήνης σαν αρετή.

Μπάμπη στο χώρο θεωρείσαι απο τους καλύτερους και ο πρωτεργάτης που ξεκίνησε το airsoft στην Ελλάδα. Θα ήθελα να μας πείς λίγα λόγια για σένα.

Το Airsoft το ανακάλυψα στην Αμερική το 2007 και με συνεπήρε ο ρεαλισμός του αγωνίσματος των όπλων καθώς και το αθλητικό πνεύμα. Ερχόμενος στην Ελλάδα αποφάσισα να ασχοληθώ με το χόμπυ και ψάχνωντας διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε οργανωμένο κατάστημα που να ασχολειται αποκλειστικά με το Airsoft, έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα ανοίγοντας το πρώτο μου καταστημα, αρχές του 2008. Τότε, τα άτομα που ασχολιόντουσαν με το χόμπι ήταν γύρω στα 10 με 20 άτομα. Ξεκίνησα την προώθηση του χόμπι λαμβάνοντας μέρος σε αθλητικού περιεχομένου εκθέσεις και διαφημίζοντας σε εντυπα και μέσα Διαδικτύου. Αυτή τη στιγμή ασχολούνται με το airsoft πάνω από 4.000 άτομα και καθημερινά αυξάνονται.

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου