Συνέντευξη για το Scuba Dive από το Βαγγέλη Σωτηρίου

Πως ξεκίνησε η κατάδυση στην Ελλάδα;

Η κατάδυση έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Η πρώτη κατάδυση έγινε στην αρχαιότητα με σκοπό να δημιουργηθούν φθορές στα πλοία των αντιπάλων σε καιρό πολέμου, όμως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα από το 1940 και μετά ασχολήθηκε με το αντικείμενο της κατάδυσης ο πλοίαρχος Ζακ-Υβ Κουστώ, ο οποίος έδωσε τον εξοπλισμό στους ερασιτέχνες. Αρχικά, ο εξοπλισμός ήταν υποτυπώδης και δεν είχε καμία σχέση με τον εξοπλισμό που έχουμε σήμερα. Τώρα η κατάδυση είναι στο πιο υψηλό σημείο της με μέτρα ασφαλείας και εξοπλισμό πολύ εξειδικευμένα που επιτρέπουν σε όποιον θέλει να καταδυθεί να το κάνει χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Ποια είναι τα είδη της κατάδυσης;

Η κατάδυση χωρίζεται σε δύο είδη: την ελεύθερη και την αυτόνομη. Στην αυτόνομη μπορείς να καταδυθείς μόνος σου με τη βοήθεια ατμοσφαιρικού αέρα ή μειγμάτων σε μπουκάλες. Τα μείγματα αερίων, όπως είναι το ήλιον, το οξυγόνο και ο ατμοσφαιρικός αέρας τα χρησιμοποιούμε για να έχουμε μεγαλύτερο χρόνο παραμονής, λιγότερες αποσυμπιέσεις και να μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχολεία, όπως σκέτη κατάδυση, κατάδυση σε σπήλαιο, σε ναυάγιο, σε ανοιχτή θάλασσα και γενικώς να καταδυθούμε για τον οποιονδήποτε λόγο σε μικρά ή μεγάλα βάθη. Οι λόγοι που θέλουμε να καταδυθούμε είναι η αναψυχή, που απευθύνεται σε όλους με σκοπό να θαυμάσουν το περιβάλλον και υπάρχουν και επαγγελματικοί λόγοι, όπως εργασίες κάτω από το νερό (πχ κατασκευή λιμανιού), υποβρύχια φωτογραφία, κινηματογραφία, αρχαιολογία, γεωλογία κτλ. Γενικά ό,τι μπορούμε να κάνουμε πάνω από την επιφάνεια του νερού, μπορούμε να το κάνουμε και από κάτω, ακόμα και αν φάμε ή αν πιούμε γλυκό νερό, αρκεί να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τον εξοπλισμό μας και την αναπνοή.

Υπάρχουν περιορισμοί (ηλικία, φυσική κατάσταση κτλ) στην κατάδυση;

Στην ηλικία δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορείς να γίνεις αυτοδύτης απο 14 χρονών, αλλά υπάρχουν και προγράμματα για παιδιά απο 8 χρονών με τη συγκατάθεση πάντα των κηδεμόνων τους μέχρι την ενηλικίωση τους. Η φυσική κατάσταση δεν είναι απαραίτητη για την κατάδυση στη θάλασσα και το χαρακτηριστικό της είναι ότι χαλαρώνει το σώμα σε αντίθεση με άλλα είδη γυμναστικής. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η υγεία και σε περίπτωση που κάποιος έχει μία ασθένεια θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να του επιτρέψει να καταδυθεί.

Κάποιος που θέλει να μάθει κατάδυση θα πρέπει να πάει σε μία σχολή; Η μπορεί να ξεκινήσει και μόνος του;

Αυτός που θέλει να ασχοληθεί με την κατάδυση πρέπει να πάει σε μία σχολή αναγνωρισμένη από την ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα απο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί μόνο τότε η σχολή ελέγχεται. Υπάρχουν εταιρείες που βγάζουν εκπαιδευτές και αυτοί, αφού έχουν τα απαραίτητα προσόντα μπορούν στην συνέχεια να ανοίξουν σχολές. Υπάρχουν σχολές καλές και όχι τόσο καλές και σίγουρα ένας δάσκαλος με εμπειρία μπορεί να μεταδώσει τις γνώσεις του στον μαθητή και να του λύσει κάθε του απορία.

Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας στην κατάδυση;

Οι κανόνες ασφαλείας είναι πολλοί, διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο που μαθαίνεις και διδάσκονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ένας αρχάριος θα πρέπει να είναι υγιής, να ξέρει να κολυμπάει, να έχει κάποια ελαφριά κινητικότητα και αρχικά μέχρι το πρώτο επίπεδο θα κατέβει στα 18-21 μέτρα. Όσο κάνει καταδύσεις, θα πρέπει να κάνει σωστή διατροφή, να τρώει 3 ώρες πριν καταδυθεί, να μη ξενυχτάει, να μη βλάπτει την υγεία του και να μπορεί πλέον να εκτελεί μηχανικά στο νερό όσα έμαθε στην εκπαίδευση. Τέλος, δεν καταδυόμαστε ποτέ μόνοι μας, αλλά μόνο με ζευγάρι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο νερό.

Ποιά είναι τα πρώτα επίπεδα στην κατάδυση και πως κάποιος αποκτά εμπειρία στην κατάδυση; Πείτε μας ένα ενδεικτικό κόστος για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος.

Η πρώτη κατηγορία (open water) έχει σχέση με το βάθος και είναι μέχρι τα 21 μέτρα. Στο δεύτερο επίπεδο (advance) πας μέχρι τα 35 μέτρα. Την εμπειρία την αποκτά κάποιος όταν κάνει συνεχώς καταδύσεις. Όταν τελειώσει το πρώτο σχολείο, θα πρέπει να πηγαίνει για κατάδυση με κάποιον πιο έμπειρο από αυτόν, ώστε να αποκτήσει εμπειρία και στη συνέχεια να συνεχίσει για το δεύτερο επίπεδο, αφού έρθει σε συνεννόηση με τον δάσκαλό του και γιατί όχι, αν θέλει, να ασχοληθεί συστηματικά για να φτάσει μέχρι να γίνει και εκπαιδευτής. Στη σχολή μας το open water στοιχίζει 380 ευρώ με ΦΠΑ και περιλαμβάνει εξοπλισμό, διδακτικά βιβλία, το δίπλωμα και την κάρτα πιστοποίησης. Γίνονται πέντε μαθήματα στη θάλασσα και πέντε μαθήματα θεωρητικά. Πρώτα διδάσκεται ένα θεωρητικό μάθημα και ακολουθεί ένα πρακτικό.

Πως γίνεται η επιλογή του μέρους που θα γίνει η κατάδυση ;

Η επιλογή δεν είναι ποτέ τυχαία. Πρέπει να ξέρουμε πώς είναι ο βυθός, αν έχει ρεύματα, την ορατότητα του νερού, τί αέρας φυσάει και από πού, ώστε να υπολογίσουμε το χρόνο της κατάδυσης μήπως και κατά τη διάρκεια δημιουργηθεί κυματισμός και δεν μπορούμε να βγούμε στην παραλία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πρέπει το σημείο να έχει μικρό βάθος και σταδιακά να κατεβαίνει, ενώ σε μία κανονική κατάδυση αρκεί να γνωρίζουμε το βάθος του σημείου που θέλουμε να κατέβουμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη σπηλαιοκατάδυση και τη ναυαγιοκατάδυση.

Η σπηλαιοκατάδυση και η ναυαγιοκατάδυση είναι πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες. Θα πρέπει αυτός που θέλει να μάθει, να έχει περάσει πολλές εκπαιδεύσεις (4-5 σχολεία) πιο πριν, γιατί είναι τεχνικές καταδύσεις και απαιτούν μικτά αέρια. Αυτός που θα τον εκπαιδεύσει θα πρέπει να είναι εκπαιδευτής για σπηλαιοκατάδυση και ναυαγιοκατάδυση. Υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σχολαστικά και σε αντίθεση με τα άλλα είδη, εδώ δεν πρέπει να είμαστε ζευγάρι. Ο χώρος είναι πολύ μικρός και για τα προβλήματα που μπορεί να σου δημιουργηθούν, πρέπει να είσαι σε θεση να τα αντιμετωπίσεις μόνος σου, γιατί αλλιώς θα τα μεταφέρεις και σε άλλον. Απαιτεί τεράστια εμπειρία και πολλά εξαρτήματα, ώστε να είσαι αυτόνομος και έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.

Τι κάνει την κατάδυση ιδιαίτερη;

Πρώτα από όλα η κατάδυση είναι μία άσκηση μοναδική, καθώς μπορείς να γυμναστείς με τρόπο που δε γίνεται σε κανένα γυμναστήριο. Κουβαλάς μία μπουκάλα στην αντίσταση του νερού χωρίς να έχεις το βάρος του σώματός σου και γυμνάζεις μυΐκες ομάδες που δε θα μπορούσες αλλιώς. Απαιτεί συγκέντρωση και σκέψη για να προβλέπεις και να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε κατάσταση στο νερό. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ακούς τους χτύπους της καρδιάς σου και την αναπνοή σου στην απόλυτη σιωπή του βυθού, κάτι που δεν το συναντάς στην ατμόσφαιρα.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Ονομάζομαι Βαγγέλης Σωτηρίου και από το 1981 και μετά διατηρώ τη σχολή εδώ στα Ιλίσια, Ταξίλου 33. Όπως καταλαβαίνετε είμαι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα στο χώρο της κατάδυσης. Έχω δίπλωμα της διεθνούς συνομοσπονδίας αυτοδυτών 4 αστεριών της CMAS. Είμαι εκπαιδευτής της IANTD σε όλες τις βαθμίδες, εκπαιδευτής της BSAC, ήμουν διευθυντής της ελληνικής ομοσπονδίας καταδύσεων για πολλά χρόνια, είμαι πρόεδρος του σωματείου ναυταθλητικού, ήμουν πρόεδρος σχολών και πολλών καταδυτικών κέντρων στην Ελλάδα. Τέλος, ήμουν πρόεδρος και προπονητής προπονητών καταδύσεων και τεχνικής κολύμβησης. Επίσης, έχω μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση μου στα παιδιά μου, τον Μάνθο ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της IANTD στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και τον Αλέξανδρο, εκπαιδευτή σε όλες τις βαθμίδες κατάδυσης. Και οι δύο έχουν υπηρετήσει στη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών.

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικό κόστος για το Scuba Dive

Ενδεικτικά, το δίπλωμα αυτόνομης κατάδυσης ενός παγκόσμιου οργανισμού θα σας κοστίσει από 250 έως 350 ευρώ, το δίπλωμα δύτη ανοιχτής θάλασσας περίπου 400 ευρώ και οι καταδύσεις αναψυχής για πιστοποιημένους δύτες ξεκινάνε από 50-60 ευρώ η μία (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού). Οι τιμές για τις πιστοποιήσεις, αλλά και τις καταδύσεις διαφέρουν αρκετά σε διάφορες σχολές ανά την Ελλάδα. Σε [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Scuba Dive από το Βαγγέλη Σωτηρίου

Πώς θα ξεκινήσω Scuba Dive

Η πιστοποίηση (δίπλωμα δύτη) θα σας δοθεί μετά την παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων και αποτελεί το πράσινο φως για να μπορέσετε να καταδυθείτε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι σχολές στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε είναι πολυάριθμες και κάθε σχολή παρέχει εκπαίδευση βάσει του προγράμματος του οργανισμού που εκπροσωπεί. (PADI, ANDI, κ.α.) Σε γενικές γραμμές, το πρώτο δίπλωμα κάθε [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Scuba Dive από το Βαγγέλη Σωτηρίου

Τί είναι το Scuba Dive

Ως κατάδυση γενικότερα ορίζουμε την υποβρύχια περιήγηση για οποιοδήποτε σκοπό: επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό. Έτσι έχουμε την κλασική κατάδυση, κατά την οποία ο δύτης είναι συνδεδεμένος με ειδικό σταθμό στην επιφάνεια του σημείου όπου καταδύεται και από εκεί αντλεί ατμοσφαιρικό αέρα, την αυτόνομη και την ελεύθερη κατάδυση. Στην ελεύθερη κατάδυση ο δύτης κινείται αυτόνομα, όμως μόνο [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Scuba Dive από το Βαγγέλη Σωτηρίου

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου

VresHobby Starter Points Pack

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: