Συνέντευξη για το Snowboard από τον Γιάννη Παναγάκο

Τί είναι το snowboard;

Είναι ολυμπιακό άθλημα που πραγματοποιείται με σανίδα και εξασκείται σε χειμερινό βουνό. Ανήκει στην κατηγορία των boardsports και έχει επηρεαστεί μεταξύ άλλων από το surf, το skate και όλη την κουλτούρα των παραπάνω. Για να κάνουμε snowboard χρειαζόμαστε την κατάλληλη σανίδα με δέστρες, κατάλληλες μπότες, αδιάβροχο παντελόνι, μπουφάν, γάντια, γυαλιά και κράνος/σκούφος.

Ποιά είναι η διαφορά του με το γνωστό σε όλους μας ski;

Στο σκι έχεις ενα πεδίλο σε κάθε πόδι και 2 μπατόν στα χέρια ενώ στο snowboard μόνο ένα σανίδι. Επιπλέον ο τρόπος που τσουλάς είναι διαφορετικός αφού στο σκί το κάνεις κοιτώντας μπροστά ενώ στο snowboard τσουλάς πρός τα πλάγια. Ένω λοιπόν τα δύο σπορ ειναι τελείως διαφορετικά συνδέονται με κοινά στοιχεία και εχουν επηρεάσει το ένα το άλλο σε διάφορους τομείς, όπως από τον σχεδιασμό των σκι/σανιδιών μέχρι και το ντύσιμο των αναβατών.

Είναι ένα αρκετά γνωστό extreme sport. Θα ήθελα να μας πείς πού απευθύνεται; (ηλικίες, φυσική κατάσταση κτλ)

Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 6 χρόνων και πάνω και απαιτεί μία μέση φυσική κατάσταση. ́Οπως κάθε σπορ είναι απαραίτητες κάποιες ώρες πρακτικής για να αισθανθεί ο μαθητής άνετα. Το πλεονέκτημα του όμως συγκριτικά με άλλα σπορ είναι ότι ο κύκλος μάθησης του (το πόσο γρήγορα μαθαίνεται) είναι απότομος. Δήλαδή ένας αρχάριος με δάσκαλο θα μπορέσει να τσουλήσει μόνος του πολύ γρήγορα.

Το snowboard εξασκείται σε αρκετά αντίξοες συνθήκες για τον άνθρωπο. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που να αποτρέπουν τους τραυματισμούς;

Οι συνθήκες μπορεί να ειναι αντίξοες κάποιες φορές αλλά μπορούμε να τσουλήσουμε σχεδόν με κάθε καιρό. Η τεχνολογία των ρούχων και του υπόλοιπου εξοπλισμού έχει εξελιχτεί τόσο που μας βοηθάει σε δυσμενείς συνθήκες (“δεν υπάρχει κακός καιρός μόνο κακός εξοπλισμός”).

Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί και έχουμε πολλές μέρες καλοκαιρίας και σε συνδυασμό με την θέα που έχει κάποιος απο τα 2000 μέτρα υψόμετρο κάνουν την εμπειρία του τσουλήματος στο χιόνι μοναδική! Κανόνες ασφαλείας υπάρχουν και είναι κάτι ανάλογο του Κ.Ο.Κ. Μπορούμε να τους βρούμε αναρτημένους στον Internet και σε διάφορα σημεία στα χιονοδρομικά. Η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική για τα παιδιά ενώ είναι προαιρετική για τους ενήλικες. Προσωπικά το συνιστώ σε όλους γιατί προστατεύει το κεφάλι που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του σώματος μας και παράλληλα είναι και ένας καλός σκούφος! Ο κάθε αναβάτης πάνω απο όλα πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική για να είναι ασφαλής, όπως για παράδειγμα είναι αρχάριος δεν πρέπει να κατέβει μία μαύρη πίστα που είναι για προχωρημένους.

Με ποιά κριτήρια θα πρέπει ένας αρχάριος να επιλέξει το δάσκαλό του; Δηλαδή υπάρχει κάποια πιστοποίηση που να αποδεικνύει τις γνώσεις του δασκάλου;

Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχύει το “οτι δηλώσεις είσαι” και έτσι υπάρχουν πολλοί “δάσκαλοι” που δεν έχουν τα απαραίτητα πτυχία. Υπάρχουν μέχρι και δάσκαλοι που διδάσκουν snowboard φορώντας σκι! Ο υποψήφιος μαθητής πρέπει να κάνει μάθημα με εκπαιδευτή που είτε ανήκει σε κάποια σχολή είτε δουλεύει ανεξάρτητα αλλά κατέχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά (δίπλωμα εκπαιδευτή snowboard και οχι σκι!).

Σε κάποιον αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει θα του πρότεινες να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία δάσκαλο ή να προσπαθήσει να μάθει μόνος του;

Για τους πιο πολλούς ισχύουν τα παρακάτω:

Μπορεί να μάθει κάποιος μόνος του αλλά με το ρίσκο να τραυματιστεί και να χτυπήσει και τους άλλους που δεν του φταίνε σε τίποτα. Συνεπώς εάν θέλει να μάθει με ασφάλεια θα πρέπει να μάθει με δάσκαλο.

Επίσης κάνοντας μόνος του θα μάθει πολύ πιο αργά και με λάθος βάσεις. Αυτό αργότερα θα τον επηρεάσει στην εξέλιξη του αφού θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που “τσουλάει” και να ξαναμάθει από την αρχή με τη σωστή τεχνική. Δυστυχώς η διαδικασία του να ξεχάσει την παλιά του “τεχνική” είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του να μάθεις με δάσκαλο είναι ότι ο σωστός δάσκαλος θα δώσει στον μαθητή ασκησιολόγιο που θα μπορεί να το δουλέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνος του μετά το τέλος του μαθήματος. Δηλαδή ο μαθητής κάνει μάθημα στον εαυτό του!

Θα πρέπει να έχει κάποια γνώση από σκι ή γενικότερα κάποια εξοικίωση με τις συνθήκες στο βουνό ;

Εάν γνωρίζει σκι θα τον βοηθήσει στην εκμάθηση του snowboard γιατί και τα δύο βασίζονται σε κάποιες βασικές αρχές οι οποίες είναι ίδιες όπως είναι το γλίστρημα πάνω στο χιόνι, ή το πως χρησιμοποιούνται οι γωνίες του σανιδιού κ.τ.λ. ́Οντας σκιέρ θα είναι εξοικιωμένος ήδη με το βουνό, με τον τρόπο που ανεβαίνεις στους αναβατήρες, τους κανόνες του βουνού κτλ. Δεν είναι όμως απαραίτητο κάποιος να γνωρίζει σκι για να μάθει snowboard. Ο σωστός δάσκαλος έχει τον τρόπο να εξοικιώσει ως ένα βαθμό τον μαθητή με το βουνό και όλα τα “παρελκόμενα” και ας είναι η πρώτη φορά που βλέπει χιόνι.

Σε τι χρονικό διάστημα ένας αρχάριος μπορεί να κατέβει μία πίστα ;

Εξαρτάται από τον ρυθμό που μαθαίνει ο κάθε μαθητής και το μήκος της πίστας. Μπορεί σε 20 λεπτά μπορεί και σε τρείς ώρες. Κατα μέσο όρο μέσα στο πρώτο δίωρο οι μαθητές κατεβαίνουν μία πίστα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πίστες με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας; Από τι εξαρτάται η δυσκολία κάθε πίστας;

Ναι και χαρακτηρίζονται απο διάφορα χρώματα (πχ. μαύρο αντιστοιχεί σε απότομη κλίση μόνο για προχωρημένους!). Η δυσκολία μιας πίστας εξαρτάται από διάφορα στοιχεία όπως η ποιότητα του χιονιού, η μορφολογία, τα διάφορα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε αυτήν αλλά κυρίως από την κλίση της.

Τι κάνει το snowboard ξεχωριστό; (επαφη με την φύση , αδρεναλίνη , ταχύτητα, αίσθηση ελευθερίας κτλ).

Πάρα πολλά στοιχεία του το κάνουν ξεχωριστό όπως κάθε σπόρ ή χόμπι. Προσωπικά μου αρέσει πολύ γιατί με γεμίζει ενδορφίνες και με ανεβάζει με φυσικό τρόπο. ́Ενα απο τα μεγάλα προτερήματα του είναι η άμεση επαφή με την φύση και ειδικότερα με το χειμερινό βουνό που είναι μοναδικό.

Γιάννη θα ήθελα να μας πείς λίγα λόγια για σένα.

Είμαι συνιδιοκτήτης της σχολής Natural High που δραστηριοποιήται στον Παρνασσό με εκμάθηση snowboard και στην Πάρο με θαλάσσια σπορ όπου διδάσκω τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι κάτοχος διπλώματος “adventure tourism” από το πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας και ανάμεσα στα διάφορα προσόντα που κατέχω για μορφές εναλλακτικού τουρισμού είμαι πιστοποιημένος από την Αυστριακή Ομοσπονδία ως εκπαιδευτής snowboard.

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικό κόστος για το Snowboard

Το snowboard είναι ένα σχετικά ακριβό sport, αλλά ψάχνοντας σωστά μπορείτε να βρείτε και οικονομικές λύσεις. Στα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνετε συγκαταλέγεται ο εξοπλισμός, η μεταφορά και (προαιρετικά) η διαμονή στα χιονοδρομικά κέντρα. Στα πρώτα σας βήματα πιθανώς θα είναι και το κόστος εκπαίδευσης για να μάθετε τα βασικά. Ξεκινάμε. Υπάρχουν δύο λύσεις, [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Snowboard από τον Γιάννη Παναγάκο

Πώς θα ξεκινήσω Snowboard

Για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το snowboard, χρειάζεται αρχικά να επιλέξει ανάμεσα στην εκμάθηση από κάποιο δάσκαλο και την αυτοεκπαίδευση. Το πρώτο μονοπάτι είναι αναμενόμενα λίγο πιο ακριβό, αλλά σίγουρα πιο εύκολο και κυρίως ασφαλές. Το δεύτερο είναι πιο αργό, καθώς θα πρέπει να μπείτε στα βαθιά μόνος σας, και λιγότερο ασφαλές. Αφού πάρετε [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Snowboard από τον Γιάννη Παναγάκο

Τί είναι το Snowboard

Η διαδρομή μέχρι το βουνό είναι απολαυστική. Σιγά σιγά, το χιόνι κάνει την εμφάνισή του πλάγια απο τη διαδρομή μας. Προχωρώντας, γίνεται πυκνότερο. Σε λίγη ώρα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Πρώτα μία βαθιά ανάσα κρύου, αλλά απόλυτα καθαρού αέρα και μετά είμαστε έτοιμοι για την κατάβαση. Φυσικά μιλάμε για το γνωστό σε όλους μας snowboard. [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Snowboard από τον Γιάννη Παναγάκο

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου

VresHobby Starter Points Pack

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: