Συνέντευξη για το Spinning από τον Βαγγέλη Κασταμούλα

Τί είναι το spinning και πότε ήρθε στην Ελλάδα;

Το Spinning Program ανήκει στον κλάδο του Indoor Cycling εξαιτίας όμως της δυναμικότητας και της παγκόσμιας εμβέλειας του έχει καταφέρει να επικρατήσει στον κλάδο και να αποκαλούν κάθε είδος εσωτερικής ποδηλασίας σαν Spinning. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του πριν από χρόνια περίπου. Πρόκειται για προπόνηση ποδηλασίας σε στατικό ποδήλατο βασισμένη στη περιοδικότητα προπονήσεων και στόχων καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο το μοναδικό γυμναστηριακό πρόγραμμα όπου έχεις πλάνο και πρόγραμμα προπόνησης αναλόγως περιόδου! Είναι πάρα πολύ αποτελέσματικό σε σχέση με κάθε άλλο πρόγραμμα εσωτερικής εκγύμνασης αφού ο συμμετέχοντας καίει τις περισσότερες θερμίδες (600-800 μέσο όρο). Η προπόνηση συνοδεύεται από μουσική και συνήθως και από εικόνα ταξιδεύοντας τον συμμετέχοντα σε μοναδικές διαδρομές και καταστάσεις ή έτσι όπως το λέω εγώ: “Το σημείο όπου η γυμναστική γίνεται ταξίδι…”

Θα ήθελα να μας πεις τί το διαφορετικό έχει το spinning από το κλασσικό σε όλους μας ποδήλατο αλλά και το ποδήλατο που πολλοί κάνουν ως ζέσταμα στο γυμναστήριο.

Αν εξαιρέσουμε τον “καθαρό αέρα”, την αλλαγή παραστάσεων και την αίσθηση του περιβάλλοντος (αέρας, βουνό, δρόμος, κτλ.) το Spinning Program δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το ποδήλατο. Ίσως είναι το υποκατάστατο για τις δύσκολες, λόγω καιρικών συνθηκών, μέρες, της έλλειψης χρόνου και της κυκλοφοριακής φοβίας. Επιπλέον είναι πιο εμψυχωτικό, πιο ασφαλές, πιο έντονο λόγω χρόνου και πιο κοινωνικό. Τώρα σε σχέση με το ποδήλατο γυμναστηρίου που κάνεις ως ζέσταμα δεν υπάρχει καμία σχέση. Δεν το θεωρώ καν γυμναστική και ειδικά αυτά τα ποδήλατα ειδικού τύπου ξαπλώστρας όπου οι ασκούμενοι παίζουν στο κινητό, πίνουν καφέ, βλέπουν τηλεόραση και απλά γυρνάνε τα πόδια. Ακόμα και επιστημονικά δεν υπάρχει γεωμετρία στα ποδήλατα ζεστάματος για να έχεις απόδοση και επίδοση. Οπότε μιλάμε για δύο εντελώς ανόμοια πράγματα.

Θεωρείς πώς είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης;

Φυσικά και είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης καθώς στηρίζεται στην περιοδικότητα και επίτευξη προσωπικών στόχων βάση προπόνησης και χρόνου. Το Spinning Program είναι βασισμένο στις αρχές της ποδηλασίας και αυτό τα λέει όλα. Απλά ίσως μερικές φορές για κάποιον υπέρβαρο που ξεκινάει και χάνει απότομα κιλά να πρέπει να κάνει και βάρη στο κορμό και στο πάνω μέρος του σώματος για ενδυνάμωση και σύφιξη.

Πότε ένας ασκούμενος θα δει τις πρώτες αλλαγές στο σώμα του; (καύση λίπους, θερμίδες, κτλ.)

Στις πρώτες δέκα προπονήσεις βλέπεις ήδη διαφορά στον εαυτό σου και σωματικά και σε φυσική κατάσταση. Ανοίγουν τα πνευμόνια, αυξάνεται ο μεταβολισμός και δουλεύει πολύ καλύτερα όλο το καρδιοαναπνευστικό και κυκλοφοριακό σύστημα.

Να φανταστώ ότι οι γυναίκες δεν το προτιμούν λόγω αύξησης της μυϊκής μάζας στα πόδια;

Θεωρώ ότι αυτό είναι μία παρεξηγημένη θεωρία που επικρατεί. Είναι ένα Μύθος που συνέχεια ερωτούμαι από γυναίκες και αναλύω. Δεν φουσκώνουν τα πόδια από το Spinning. Αν παρατηρήσετε και τους ποδηλάτες δρόμου όλοι είναι αδύνατοι κυρίως και στεγνοί. Και αν το δούμε και αλλιώς δεν είναι δυνατόν κάνοντας χιλιάδες επαναλήψεις – πεταλιές να φουσκώνει κάτι. Όλοι γνωρίζουμε ότι για όγκο χρειάζεσαι λίγες και σκληρές επαναλήψεις. Τώρα αν υπάρχει ένας λόγος να συμβεί αυτό είναι σε αυτούς που βάζουν μεγάλη αντίσταση όλη στην ώρα και αντί να έχει ροή η πεταλιά είναι σαν πρέσα γυμναστηρίου οπότε αυτό δεν είναι ποδήλατο. Άλλος ένας λόγος μπορεί να είναι πως κάποιοι μετά την προπόνηση τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και λαμβάνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι έκαψαν οπότε αναγκαστικά το σώμα αποθηκεύει τις θερμίδες στα πόδια που εργάστηκαν για να έχει καύσιμο για την επόμενη φορά. Με λίγα λόγια αν ακολουθούμε τις οδηγίες του Instructor και τρώμε σωστά μετά την προπόνηση μας δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως θα μειωθεί ο όγκος λίπους και θα γίνει στεγνή μυϊκή μάζα.

Πρόκειται για ένα αρκετά έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης. Ένας αρχάριος για να ξεκινήσει θα πρέπει πρώτα να έχει φτιάξει καλή φυσική κατάσταση;

Μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει το Spinning Program σε όποια φάση θέλει καθώς το Spinning Program και η ποδηλασία γενικότερα είναι το δεύτερο πιο ασφαλές άθλημα για τραυματισμούς. Αυτό που συχνά λέω είναι ότι: “Το Spinning®Program είναι το μοναδικό ομαδικό πρόγραμμα που στην ουσία είναι ατομικό” γιατί κάθε φορά είσαι εσύ με τον εαυτό σου και το τι θες να κάνεις αναλόγως φυσικής και ψυχικής κατάστασης. Ο Instructor σου δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο προπόνησης αλλά εσύ ακολουθείς αυτό που μπορείς μέχρι όποιο σημείο μπορείς. Σημασία δεν έχει πόσο δυνατά θα πας αλλά μέχρι που θα φτάσεις.

Τί θα πρότεινες σε κάποιον που έχει/είχε κάποιο τραυματισμό στα γόνατα; Τί θα πρέπει να προσέξει;

Για να προπονείς ανθρώπους με τραυματισμούς γονάτων αλλά και καρδιοπάθειες, παιδιά, εγκύους και υπέρβαρους το Spinning Program διαθέτει συγκεκριμένο κύκλο εκπαιδεύσεων έτσι ώστε να σου δώσει τις γνώσεις και τα εφόδια για τον απαραίτητο τρόπο εκγύμνασης και προστασίας. Εν συντομία στην αρχή δυναμώνεις τα πόδια δουλεύοντας περισσότερο ταχύτητα από αντίσταση μέχρι να δυναμώσουν οι μύες και συγκεκριμένα οι τετρακέφαλοι. Μετά οι τετρακέφαλοι όπως λέμε δένουν το γόνατο και σιγά σιγά ξεκινάς την προπόνηση δύναμης αποφεύγοντας κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές και εντάσεις δύναμης πιο προχωρημένες.

Υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας; Δηλαδή ποιά είναι τα στάδια εξέλιξης στην προπόνηση;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας. Είναι βασισμένο στην περιοδικότητα οπότε αναλόγως εποχής είσαι στο ανάλογο κύκλο (χτίσιμο αερόβιας κατάστασης στην αρχή, μετά έρχεται αναερόβια προπόνηση). Φυσικά υπάρχουν και περίοδοι ανάπαυσης όπως ακριβώς κάνει και κάθε κανονικός αθλητής.

Βαγγέλη θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να πω για εμένα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που κάνει ως επάγγελμα το χόμπι του. Γιατί έτσι ξεκίνησε. Ποδηλάτης 23 χρόνια τώρα, περιστασιακά έπαιζα μουσική και πάντα είχα μια έφεση στη τεχνολογία όπως και στην επικοινωνία με κόσμο. Αν τα προσθέσεις όλα αυτά μαζί σου κάνουνε τον Spinning Instructor όπου ουσιαστικά πρέπει να έχεις γνώσεις: ποδηλασίας, μουσικής, επικοινωνίας και τεχνολογίας υπολογιστών ίσως. Μεγαλωμένος από πολύτεκνη οικογένεια έμαθα να παλεύω για αυτό που θέλω και να έχω γονείς άξιους βιοπαλαιστές. Αν με έχουν μάθει κάποια πράγματα οι γονείς μου είναι να έχω αξίες και να μην το βάζω κάτω ποτέ ότι και να μου δίνει η ζωή. Πρωταθλητής ποδηλασίας, αριστούχος μαθητής, και άνθρωπος που αγαπάει την εξέλιξη και την πρωτοπορία. Αυτή τη στιγμή είμαι Master Instructor στο Spinning Program της Mad Dog Athletics και ακόμα Head Technician της Startrac Greece. Δύο συνεργαζόμενες εταιρείες με κοινό σκοπό το Spinning Program.

Δουλεύω σε χώρους που με σέβονται, ο κόσμος με αγαπάει και είμαι ευτυχισμένος που κάθε μέρα μπορώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτό που αγαπάω. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να προσπαθώ να αλλάζω ζωές μέσω της γυμναστικής και μέσω της επικοινωνίας να δίνω εμψύχωση, τόνωση και κουράγιο στο κόσμο που έρχεται και ξοδεύει αυτό το χρόνο για την υγεία του (ψυχολογική ή σωματική). Πιστεύω ότι το Spinning Program είναι μοναδικό γιατί πάνω σε αυτό το ποδήλατο που φαίνεται ακίνητο έχω ταξιδέψει στα ομορφότερα μέρη και έχω ζήσει τις πιο έντονες στιγμές. Δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά όσο και ουτοπικό να φαίνεται αρκεί να βγάζω τα ως προς το ζειν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και η σύνδεση με τους μαθητές μου. Όσο μου δίνουν ενέργεια και είναι δίπλα μου εγώ θα είμαι εκεί και θα δίνω το παραπάνω για χάρη τους.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδεικτικό κόστος για το Spinning Program

Το κόστος για Spinning Program κυμαίνεται στα 40-45 ευρώ το μήνα. Για εξοπλισμό δεν χρειάζεσαι περαιτέρω δαπάνες καθώς αθλητική ενδυμασία, κατάλληλα παπούτσια και μία πετσέτα είναι αρκετά ώστε να ξεκινήσεις. ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Spinning

Τι είναι το Spinning Program Το Spinning Program ανήκει στον κλάδο του Indoor Cycling και πρόκειται για προπόνηση ποδηλασίας σε στατικό ποδήλατο. Η προπόνηση γίνεται σε κατάλληλο χώρο με στατικά ποδήλατα με τον Instructor να καθοδηγεί τους ασκούμενους στις διάφορες φάσεις της προπόνησης όπως ζέσταμα, σταδιακό ανέβασμα ρυθμού, σπρίντ, ανηφορική/κατηφορική κλίση κτλ. ενώ τα φώτα [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Spinning από τον Βαγγέλη Κασταμούλα

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου

VresHobby Starter Points Pack

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: