header5

Συνέντευξη για το Ski από τον Στέργιο Πάππο

full1
full1
Τί είναι το ski; Είναι hobby ή αθλημα;

To ski είναι ένα άθλημα που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως χόμπυ λόγω και του τουριστικού του χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα σπορ που έχει εκδρομικό χαρακτήρα και μπορεί όλη η οικογένεια να κάνει ταυτόχρονα.
Επίσης η μορφή των εγκαταστάσεων του σπορ που ποικίλει από βουνό σε βουνό το καθιστά βασικό αντικείμενο για χειμερινό τουρισμό!

Το ski είναι ένα εποχιακό άθλημα λόγω της ιδαιτερότητάς του. Πόσους μήνες και ποιούς συνήθως μπορεί κάποιος να εξασκηθεί στην Ελλάδα;

Ανάλογα με την χρονιά τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν περίπου 4-5 μήνες, από μέσα Δεκεμβρίου έως Απρίλιο και πολλές φορές και Μάιο.
Για την Ελλάδα ιδανική περίοδος για να μάθει κάποιος είναι η Άνοιξη λόγω του ότι το χιόνι είναι αρκετό και ο καιρός καλός.

Σε τί ηλικίες απευθύνεται; Απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση από τον ασκούμενο;

Το σκί είναι από τα σπόρ που δεν έχουν ηλικία...!
Επίσης δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση...
Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της φύσης του σπορ κάθε χιονοδρόμος μπορεί να κάνει ανάλογα με τις δυνατότητες του. Πιο ήπια ή πιο δυναμικά, σε εύκολες ή πιο δύσκολες πίστες.

Pappos erased
Pappos erased
Με ποιό τρόπο μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να ασχολείται; Μπορεί να μάθει μόνος του ή θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο εκπαιδευτή;

Ο σωστός τρόπος είναι μέσω κάποιας σχολής σκι.
Η σωστή έρευνα, για οργανωμένη σχολή με άδεια λειτουργίας και επαγγελματίες δασκάλους εγγυάται αφενός την ασφάλεια του μαθητευόμενου και αφετέρου την σωστή εκμάθηση που είναι απαραίτητη για να ευχαριστηθεί.

Τί χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι ένας αρχάριος να μάθει τα βασικά;

Τα βασικά στοιχεία γλιστρήματος και φρένου μαθαίνονται από το πρώτο μάθημα. Μετά από 3 περίπου ώρες μαθήματος ένας νέος χιονοδρόμος μπορεί να κάνει στροφές και με τον δάσκαλο του πάντα να φύγει από τον χώρο αρχαρίων και να χρησιμοποιήσει έναν αναβατήρα αρχαρίων ώστε να κάνει την πρώτη του κατάβαση σε κανονική πίστα.

ομαδική σχολής 2013 1Υπάρχουν πίστες στην Ελλάδα; Κάθε πίστα έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και αν ναι απο τί εξαρτάται;

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα μικρά ή μεγαλύτερα. Υπάρχουν πίστες διαφορετικής δυσκολίας σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των χιονοδρόμων.
Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από την κλίση της πίστας και διαβαθμίζεται με χρώματα. Πράσινη (πολύ εύκολη), Μπλέ (εύκολη), Κόκκινη (μέτριας δυσκολίας), Μαύρη (δύσκολη)

Με ποιά κριτήρια θα πρέπει κατά τη γνώμη σας ένας αρχάριος να επιλέξει μία σχολή;(κανόνες υγιεινής, πιστοποιητικά)

Οι σχολές σκι που λειτουργούν στα χιονοδρομικά κέντρα είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να έχουν άδεια λειτουργίας σχολής χιονοδρομίας. Το καλύτερο είναι μία αρχική έρευνα μέσω διαδικτύου για το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο που θέλει να επισκεφτεί. Επίσης πληροφορίες παρέχονται και στα χιονοδρομικά κέντρα με φυλλάδια των σχολών. Η παλαιότητα μίας σχολής καθώς και το βιογραφικό των υπευθύνων και των εκπαιδευτών εγγυόνται σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της υπηρεσίας και την γνώση των ανθρώπων. Τέλος η επί τόπου έρευνα και συζήτηση.

10150627 10203564062363774 1167025041 n 1
10150627 10203564062363774 1167025041 n 1
Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ώς extreme sport; Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας που προφυλάσουν τον ασκούμενο απο επικίνδυνες καταστάσεις;

Το σκι δεν είναι extreme sport. Extreme Sport γίνεται μόνο εάν κάποιος χιονοδρόμος το επιλέξει. Πχ να κάνει σκι εκτός οριοθετημένων πιστών, μεγάλα άλματα κλπ
Το σκί μπορεί να γίνει επικίνδυνο μόνο εάν κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες που αναγράφονται στα χιονοδρομικά κέντρα. Η κίνηση εντός των οριοθετημένων πιστών και ο έλεγχος της ταχύτητας χωρίς να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας είναι βασικοί κανόνες για την ασφάλεια μας.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν το ski ιδαίτερο;(π.χ. επαφή με τη φύση, αδρεναλίνη κτλ)

Η αίσθηση του γλιστρήματος, η επαφή με την φύση, η θέα από τις κορυφές και γενικά η διαδικασία μετακίνησης από την πόλη είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το σκί ιδιαίτερο.
Πολύ βασικός παράγοντας είναι η παρέα στο σκι που σημαίνει πως ταυτόχρονα μία παρέα φίλων ή μία οικογένεια μπορεί να χαρεί το ίδιο σπόρ και να βιώσει την εμπειρία μίας εκδρομής που τελικά τα έχει όλα, διασκέδαση, γυμναστική, συναισθήματα, εικόνες και τελικά φαγητό σε κάποια τοπική ταβέρνα...

τελικο ΣΗΜΑ ΣΧΟΛΗΣ 2006Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για σας και τη σχολή σας.

Η Σχολή σκι Πάππος - Μπαλντούμης είναι η πρώτη Σχολή Σκι στην Ελλάδα και ιδρύθηκε την χιονοδρομική περίοδο 1977-78.
Έλαβε την πρώτη άδεια λειτουργίας σχολής χιονοδρομίας στην Ελλάδα
Υπήρξε πρωτοπόρος στην διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος.
Λειτουργεί στο Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.
Είναι η μεγαλύτερη σχολή σκι και snowboard στην Ελλάδα και διαθέτει επαγγελματίες δασκάλους για όλα τα επίπεδα και ηλικίες.
Από τις τάξεις της πέρασαν ως εκπαιδευόμενοι χιλιάδες μαθητές ενώ έχει υποστηρίξει τεχνικά και έχει αναδείξει δεκάδες αθλητές και Πρωταθλητές Ελλάδας.
Αντικείμενο της Σχολής Σκι Πάππος - Μπαλντούμης είναι η διδασκαλία της τεχνικής της χιονοδρομίας σε κάθε επίπεδο, από τελείως αρχάριο ή παιδί, έως εξειδικευμένη προπόνηση σε αθλητές ή extreme μαθήματα με συνοδεία εκτός πίστας.
Σκοπός και στόχος της σχολής μας είναι μαζί με την διασκέδαση, η σωστή και ασφαλής εκμάθηση μικρών και μεγάλων, καθώς και η δημιουργία χιονοδρομικής παιδείας και κουλτούρας, που σημαίνει σεβασμό του βουνού και των άλλων χιονοδρόμων.

 

 

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!