Συνέντευξη για το Crossfit από τη Μαριάννα Τζούρτζεκ

Τι είναι το crossfit;

Το crossfit είναι ένα πολυδιάστατο σύστημα προπόνησης, αλλά είναι και άθλημα. Υπάρχει διαχωρισμός, δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει ως μέσο εκγύμνασης, αλλά έχει και τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτό αγωνιστικά. Το crossfit ενσωματώνει πολλά αθλήματα, όπως άρση βαρών, αθλήματα αντοχής, κολύμπι, κωπηλατική, τρέξιμο, ποδηλασία, ενόργανη γυμναστική, καθώς και όλες τις ασκήσεις που έχουν σχέση με το βάρος του σώματος, όπως κάμψεις, έλξεις, καθίσματα και άλματα σε κουτί. Στην Ελλάδα είμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο που το γνωρίζει και το αγαπάει. Το crossfit το ξεκινήσαμε στην Ελλάδα το 2008 μαζί με το Στυλιανίδη Θόδωρο και μία ομάδα από γυμναστές και αθλητές στην αρχή δοκιμαστικά και στην πορεία συνεχίσαμε πιο επαγγελματικά. Στην αρχή ξεκινήσαμε με crosstraining, δηλαδή κυκλική προπόνηση, το οποίο είναι ένα κομμάτι του crossfit, αλλά με τον καιρό διευρύναμε τους ορίζοντές μας και πλέον μπορώ να πω ότι κάνουμε crossfit.

Πού μπορεί να εξασκηθεί κάποιος και τι χρειάζεται για να εξασκηθεί;

Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα κάποιος ασκούμενος είναι αν το crossfit-box, όπως λέμε τα γυμναστήρια crossfit, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Αυτές είναι:

α) Ο χώρος να είναι κατάλληλα εξοπλισμένος με ειδικά βάρη, σχοινιά, μονόζυγα, ειδικό πάτωμα και κρίκους.

β) Εάν ο προπονητής ή οι προπονητές κατέχουν την αντίστοιχη πιστοποίηση από την crossfit. Αυτό που εγώ δε θα πρότεινα είναι τα συμβατικά γυμναστήρια, γιατί δεν έχουν το εξειδικευμένο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Υπάρχουν πλέον πιστοποιημένα γυμναστήρια που μπορεί κάποιος να προπονηθεί πραγματκά στο crossfit. Τώρα ο ασκούμενος δε χρειάζεται κάποιον εξοπλισμό, γιατί τα παρέχει όλα το crossfit-box. Αυτό που θα χρειαστεί είναι να έχει αθλητική περιβολή.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη;

Στο crossfit έχουμε το W.o.d (work out of the day). Αυτό είναι ένα πάντρεμα όλων των αθλημάτων που ανέφερα και έχει ως σκοπό τη συνεχή άσκηση για κάποιο χρόνο σε όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις ή την ολοκλήρωση κάποιας δοκιμασίας στον καλύτερο δυνατό χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε ως w.o.d. 200m στο κωπηλατικό, μετά άρσεις θανάτου με τη μπάρα και τέλος 15 έλξεις στο μονόζυγο για 10 λεπτά ή στον καλύτερο χρόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό σετ.

Ποια τα οφέλη του crossfit;

Στο crossfit εξασκούμε 10 διαφορετικές ικανότητες: καρδιοαναπνευστική αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, ισχύ, ταχύτητα, συγχρονισμό του σώματος, ισορροπία, ακρίβεια και τέλος ευκινησία. Ας πούμε, με τις άρσεις θανάτου αυξάνεις την αντοχή, με την ενόργανη την ευλυγισία, δηλαδή υπάρχουν διάφορες μέθοδοι προπόνησης που δουλεύουν τις παραπάνω βασικές ικανότητες του ασκούμενου. Δεν επικεντρώνεται μόνο στη σωματική δύναμη, αλλά είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα ως ένας πολυδιάστατος τρόπος εκγύμνασης.

Έχει ακουστεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον.

Είναι αυτό που ανέφερα παραπάνω για το εξειδικευμένο προσωπικό φυσικά, όπως επίσης και η έλλειψη γνώσεων από το γυμναστή, η οποία μπορεί να σου δημιουργήσει τραυματισμούς. Θα πρέπει ο ασκούμενος να ξεκινήσει από τα βασικά στάδια και με το χρόνο να προχωράει στα πιο εξελιγμένα. Έπειτα, θα πρέπει ο προπονητής να έχει υπό την επίβλεψη του τον μαθητή σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης και αυτό, γιατί αν για πολύ καιρό προπονείς μία άσκηση με λάθος τρόπο είναι φυσιολογικό να καταπονείς το σώμα σου. Ο μαθητής μπορεί, επειδή μετράει ο χρόνος, να μη σκέφτεται την ποιότητα μίας άσκησης, οπότε θα πρέπει να έχει τον εκπαιδευτή του να τον διορθώνει.

Όσον αφορά στο αν είναι επικίνδυνο στα crossfit– box, ζητείται βεβαίωση γιατρού για να μπορείς να ασκηθείς, γιατί είναι πολύ απαιτητικό άθλημα και χρειάζονται όλοι να ασκούνται με ασφάλεια.

Υπάρχουν αθλητές από άλλα αθλήματα που εξασκούνται στο crossfit;

Φυσικά και υπάρχουν αθλητές οι οποίοι εξασκούνται. Αυτό συμβαίνει, διότι βελτιώνουν τα παραπάνω skills που αναφέραμε, οπότε μπορεί να το έχει κάποιος ως κύρια μορφή προπόνησης. Είναι όμως κατάλληλο και για επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι θέλουν να ανεβάσουν σημαντικά τις ικανότητες τους σε ανώτερο επίπεδο. Εγώ προσωπικά έχω προετοιμάσει πολλούς αθλητές από διάφορα αθλήματα στο κομμάτι της φυσικής καταστάσης χρησιμοποιώντας το crossfit.

Λίγα λόγια για σένα

Είμαι η Μαριάννα Τζούρτζεκ και είμαι από τις πρώτες αθλήτριες crossfit στην Ευρώπη, μένω στο Χονκ Κονγκ και εργάζομαι εδώ έχοντας αναλαβει το Black belt CrossFit. Tο CrossFit εδώ είναι στα πολύ πρώιμα βηματα του και αυτό με βοηθαει να χτίσω ενα υγιές περιβάλλον στους ασιάτες με πιο στάνταρ αρχικά στάδια.

Τώρα όσο αφορά στο αθλητικό κομμάτι, έχω συμμετοχή 4 φορές στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της crossfit. Την 1η φορά κατέκτησα την 7η θέση και την τελευταία χρονιά κατέκτησα τη 13η θέση. Τώρα διεκδικώ την πρώτη θέση στην Ασάα και κατά συνέπεια την πολυπόθητη πρόκριση όλων στα official crossFit Games.

Είμαι αθλήτρια στην άρση βαρών και κατέχω το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 63 κιλών για το 2013.

“Τέλος, βασικός στόχος μου ως αθλήτρια είναι η εξειδίκευση των αθλημάτων του crossfit ξεχωριστά και μετά η ενσωμάτωση τους στην προπόνησή μου”

Μαριάννα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για το χρόνο σου.

Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:

Απώλεια βάρους με το CrossFit

Απώλεια βάρους με το CrossFit Aπώλεια βάρους είναι ένας απλός μαθηματικός τύπος: Θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε. Ως εκ τούτου, ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους δίνει έμφαση στο να αυξηθούν συνολικά οι θερμίδες που καίγονται με την καθημερινή άσκηση και την αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις θερμίδες που καταναλώνει κάποιος [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Crossfit από τη Μαριάννα Τζούρτζεκ

Ενδεικτικό κόστος για το Crossfit

Ενδεικτικό κόστος για το Crossfit Ανάλογα με το γυμναστήριο και τις παροχές οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Συνήθως, τα crossfit-box έχουν μία μηνιαία συνδρομή που κυμαίνεται από 50-70 ευρώ. Εντάσσεσαι σε ένα τμήμα ανάλογα με το επίπεδό σου και έχεις καθημερινά προπονήσεις πρωί και απόγευμα. Δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνεις σε όλες, διότι έχεις τη [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Crossfit από τη Μαριάννα Τζούρτζεκ

Πώς θα ξεκινήσω Crossfit

Πώς θα ξεκινήσω Crossfit Για να ξεκινήσει να ασκείται κάποιος στο crossfit δε χρειάζεται εξοπλισμό, καθώς όλα παρέχονται από το crossfit-box (όπως λέγονται τα γυμναστήρια αυτά). Για να ξεκινήσεις αρκεί να έχεις αθλητικά ρούχα και παπούτσια. Αυτό που θα χρειαστείτε, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μία βεβαίωση απο καρδιολόγο ή παθολόγο, η οποία να βεβαιώνει ότι [...]ΠερισσότεραΣυνέντευξη για το Crossfit από τη Μαριάννα Τζούρτζεκ

Αναζήτησε το hobby σου στην περιοχή σου

VresHobby Starter Points Pack

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: