header5

Συνέντευξη για Yoga από τον Marc Malki – Herrero

IMG 6298 a
IMG 6298 a
Τι είναι η Yoga;

Ο όρος Yoga προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή λέξη «Yug", που συναντάται σε πολλές σύγχρονες γλώσσες όπως στην αγγλική λέξη Yoke (ζυγός). Υπό αυτή την έννοια μπορούμε να αντιληφθούμε τη Yoga ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρακτικής, που στόχο έχει να θέσει υπό τον ζυγό, υπό έλεγχο δηλαδή το σώμα την αναπνοή και τον νου, όπως κάποιος θα προσπαθούσε να δαμάσει ένα θηρίο. Σύμφωνα με την αντίληψη της Yoga αυτές οι πρακτικές συνδέουν τον ασκούμενο με μια παγκόσμια και αστείρευτη πηγή ενέργειας την Prana ή αλλιώς την ενέργεια της ζωής, η οποία είναι ικανή να δώσει ανάταση και να ενισχύσει την ύπαρξη του καθενός. Υπό μια έννοια η Yoga είναι επίσης ένα σύστημα πνευματικών πρακτικών που όσο κανείς εμβαθύνει σε αυτές επιτρέπει στον εαυτό του να απελευθερωθεί από τον κύκλο των μετεμψυχώσεων. Τέλος η Yoga στην ινδουιστική παράδοση θεωρείται και ως μια μορφή αφοσίωσης προς το Θεό.

Ποια είναι τα οφέλη από την εξάσκηση της Yoga;

Εξασκώντας κανείς τις asanas, τις στάσεις τις Yoga δηλαδή, μπορεί να διατηρήσει ένα ενεργό σώμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος προς όλα τα ζωτικά όργανα τα αναζωογονεί, τα καθαρίζει και μεγιστοποιεί τη λειτουργικότητά τους. Το σώμα ξανανιώνει, οι ασθένειες προλαμβάνονται, η ποιότητα της ζωής βελτιώνεται. Η συστηματική πρακτική της Yoga είναι δυνατό να μειώσει αν όχι και να θεραπεύσει διάφορες δυσλειτουργίες. Επιπλέον η Yoga προκαλεί ένα αίσθημα ευδαιμονίας και χαράς στη ζωή μας, κάτι το οποίο δεν είναι και λίγο στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας. Πραγματικά με τη Yoga δουλεύει κανείς σε τρία επίπεδα ταυτόχρονα. Ενδυναμώνει το σώμα, ακονίζει τη διάνοια και αναπτύσσει την ευσπλαχνία. Με αυτόν τον τρόπο η Yoga βελτιώνει και διατηρεί την απαραίτητη ζωτικότητα.

Τι διαφοροποιεί τη Yoga από άλλες μεθόδους που ανήκουν στην κατηγορία Mind & Body;

Η Yoga έχει πολλά κοινά στοιχεία με όλες τα συστήματα που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της ζωτικής ενέργειας (Tai- Chi, Reiki κ.α.) όπως επίσης και με πολλές πρακτικές σωματικής άσκησης που ενεργοποιούν ταυτόχρονα το σώμα και το νου. Κανείς θα βρει στη Yoga και πολλές ομοιότητες με διαλογιστικές πρακτικές όπως αυτές του Ταοϊσμού και του Ζεν Βουδισμού που στόχο έχουν την ανάταση και την απελευθέρωση καθενός από τον υλικό κόσμο. Παρόλα αυτά η Yoga είναι ένα σύστημα, πιθανόν, προγενέστερο όλων, το οποίο ακολουθείται ακόμα ευρέως και πέρα από τα γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια μέσα στα οποία δημιουργήθηκε. Ακόμα και σήμερα οι αρχές της Hatha Yoga βασίζονται στις Yogasutras του Παταντζάλι που γράφτηκαν 2.500 χρόνια πριν. Η Yoga συνιστά ένα πολύ περιεκτικό και αρμονικό σύστημα που συνδυάζει τη φιλοσοφία, την ηθική, τη σωματική άσκηση, την ανάπτυξη της αναπνοής και το διαλογισμό. Αυτός ο συνδυασμός είναι κατά τη γνώμη μου το δυνατό σημείο της Yoga και ο λόγος της παγκόσμιας αναγνώρισης.

42zone080IMG 6920
42zone080IMG 6920
Είναι η Yoga κατάλληλη για τον καθένα;

Η Yoga είναι κατάλληλη για όλους και για τον καθένα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα. Όλοι αισθάνονται τα ευεργετικά αποτελέσματα πολύ γρήγορα και ολοένα και περισσότερο καθώς εμβαθύνουν στην πρακτική τους. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής η Yoga βοηθάει σημαντικά στο να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τον παθητικό τρόπο ζωής και να αποτοξινωθεί ευκολότερα το σώμα από επιβαρυμένα μοντέλα διατροφής, από την πιθανή κατανάλωση αλκοόλ και από το άγχος. Από τα παιδιά που μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά μαθαίνοντας τις αρχές της Yoga από την νεαρή ηλικία μέχρι και τους μεγαλύτερους που καταφέρνουν να γερνάνε αρμονικά διατηρώντας τη φυσική και πνευματική τους δύναμη, κανείς δεν μένει έξω από τη Yoga. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μέσω ειδικών τμημάτων στη Yoga να εστιάζει κανείς σε επιμέρους ομάδες, ζητήματα και ανάγκες όπως για παράδειγμα στο γυναικείο ορμονικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Για παράδειγμα η Yoga μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα ναυτίας, να ανταποκριθούν πιο εύκολα στον τοκετό και με την ενδυνάμωση των εκτεινόντων της σπονδυλικής να ανακουφίσουν τους πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά. Αυτά είναι μόνο λίγα από τις πιθανές ειδικές εφαρμογές της Yoga.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη Yoga;

Από το 1960 και μετά η ευρεία διάδοση της Yoga στον δυτικό κόσμο έχει οδηγήσει στη δημιουργία διάφορων σχολών που επιχειρούν να συγκεράσουν το παραδοσιακό πνεύμα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Θα ήταν πέρα από τις προθέσεις αυτής της συνέντευξης να εξετάσουmε τα οφέλη και τις αδυναμίες κάθε μιας από αυτές τις σχολές ξεκινώντας για παράδειγμα από τη θαυμαστή ακρίβεια της Ashtanga μέχρι τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της hot yoga, όπου το σώμα οδηγείται να εργάζεται σε υπερβολικές θερμοκρασίες. Ο ίδιος ο ασκούμενος μπορεί να επιλέξει τον τύπο που του ταιριάζει καλύτερα γνωρίζοντας ότι τη βάση όλων την αποτελεί η κλασική Hatha Yoga. Σημαντικότερο όλων είναι όποιο κλάδο της Yoga και να επιλέξει κανείς, οι ασκήσεις να γίνονται με έμφαση στην ασφάλεια και με προοδευτικό τρόπο, κάτι το οποίο άλλωστε είναι σε συνάφεια με το αρχαίο πνεύμα της Yoga που τη δημιούργησε. Σε αυτά τα δύο στοιχεία δίνουμε μεγάλη σημασία και εμείς στη σχολή μας.

Πολλοί επιλέγουν τη Yoga ως προληπτική άσκηση ή ακόμα και για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Θα μπορούσες να μας αναφέρεις μερικά;

Η λίστα είναι μεγάλη. Ένας από τους κύριους στόχους της Yoga είναι να προσφέρει ευελιξία, σε όλα τα επίπεδα. Όπου υπάρχει κάποια ακαμψία εμφανίζονται δυσλειτουργίες όχι μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα αλλά και σε ολόκληρη την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον με τη βοήθεια των πρακτικών της Yoga μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοχείων και αποβολή των τοξίνων, αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε βελτίωση η θεραπεία διαταραχών του πεπτικού και απεκκριτικού συστήματος. Στη Yoga δίνουμε μεγάλη σημασία σε θέσεις –asanas- που εστιάζουν στην περιοχή του κεφαλιού και αυτό βοηθάει στο να αντιμετωπιστούν πονοκέφαλοι, ημικρανίες, διαταραχές του ύπνου ακόμα και διαταραχές μάθησης σε παιδιά. Καθώς βελτιώνουμε την αντοχή της αναπνοής μας, χρόνια προβλήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό ή παράπλευρες επιπτώσεις του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονται. Είναι επίσης γνωστό ή η Yoga συμβάλει στην αρμονική επιμήκυνση της ζωής είναι μια αποτελεσματική άσκηση για τις αρθρώσεις και τις παθήσεις που συνδέονται με αυτές όπως η αρθρίτιδες, για την ενδυνάμωση του μυΛικού

συστήματος και την αντιμετώπιση προβλημάτων της μέσης. Μια από τους δασκάλους μου Hatha Yoga στην Βομβάη ήταν μια κομψή κυρία 90 χρονών που μπορούσε να εκτελεί άψογα δύσκολες ασκήσεις ενώπιων μας που εμείς δεν ήμασταν σε θέση να εκτελέσουμε με τέτοια ακρίβεια.

42zone078IMG 6916
42zone078IMG 6916
Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς προτού ξεκινήσει Yoga;

Η Yoga είναι ένα υπέροχο ταξίδι που μας βοηθάει να βαδίσουμε στη ζωή με μεγαλύτερη ευκολία. Η σοφία της αντιλαμβάνεται τη σημασία του σώματος ως ένα παράθυρο ανοιχτό προς την αθάνατη ψυχή. Δεν δημιουργεί ένα είδωλο του σώματος, αναγνωρίζει τη θνητότητά του και προσφέρει απτή πνευματικότητα και πολύ περισσότερα από μια σωματική άσκηση. Ο ασκούμενος στη Yoga ανακαλύπτει τη δική του φύση και προσπαθεί να επιβληθεί χωρίς εγωισμό στο σώμα και το πνεύμα του. Αν η εξάσκηση της Yoga γίνει σε ένα πλαίσιο ευσπλαχνίας για τον καθένα και τους άλλους και με ανοιχτό μυαλό για νέες εμπειρίες και αλήθειες, μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο μεταμόρφωσης και πνευματικής και ενεργειακής ανύψωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση αυτών των παραμέτρων που μοιάζουν να είναι σε σύγκρουση μεταξύ τους. Αν το σώμα είναι το πιο άμεσο σημείο αφετηρίας ο στόχος της Yoga μέσω αυτού είναι η πνευματικότητα ώστε να απελευθερωθούμε από τα φυσικά μας όρια, τα συναισθηματικά μας μπλοκαρίσματα και τις πνευματικές διαταραχές και να μας οδηγήσει σε μια ουσιαστική ευδαιμονία σύμφωνη με την ψυχή μας.

Πως ανακάλυψες εσύ τη Yoga;

Ξεκίνησα το ταξίδι μου στη Yoga στους πρόποδες των Ιμαλαϊων στην Ινδία, σε ένα Ashram που εξειδικεύεται ακριβώς σε αυτό. Εκεί και από τότε όλοι οι άνθρωποι και τα γεγονότα της ζωής μου που συνδέθηκαν με τη Yoga μου έφεραν βαθιά ευτυχία και μεγάλη χαρά. Μια από τις μεγαλύτερες χαρές είναι το να διδάσκω τη Yoga. Εμβαθύνοντας την πρακτική μου για να προσφέρω το καλύτερο στους πιο προχωρημένους μαθητές μου, μου δίδαξε πολλά και άλλαξε τον τρόπο που διδάσκω. Μια τάξη είναι περισσότερο μια πρακτική που μοιράζεσαι, όταν προσπαθείς να αγγίξεις αυτήν την διαλογιστική διάθεση της Yoga, να εσαι σε σύμπνοια με τις προσπάθειες των μαθητών και να ανακαλύπτεις από την αρχή κάθε κίνηση και συναίσθημα σαν να ήταν καινούργιο, σαν κάθε φορά να είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεις ένα σκαλοπάτι της Yoga μαζί με τους μαθητές. Θυμάμαι κάποιες στιγμές εξάντλησης όταν είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια και το διαλογισμό, όμως τις περισσότερες φορές όταν σκέφτομαι τη Yoga στη ζωή μου είναι αυτές οι στιγμές που ζωντανεύουν ειδικά ύστερα από κάποια εντατικά μαθήματα που αισθάνεσαι την ενέργειά σου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκτός από τη Yoga έχω ειδικευθεί και σε άλλες φυσικές ενεργειακές θεραπείες, αλλά η Yoga ποτέ δεν βγήκε από τη ζωή μου.

Marc Malki – Herrero, Yoga Teacher at 42 Zone Studio

42 zone Pilates Studio, Αγ. Αναργύρων 31 Ψυρρή, Τηλ. +30 6937 944 947

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Krav Maga.krav mag

 

Έχεις ακούσει για το Krav Maga για παιδιά; Ρίξε μια ματιά.kidskravmaga

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!