header5

Συνέντευξη για τη Zumba από την Άνη Μπασδέκη

10660898 10204198125967259 1495660502 n
10660898 10204198125967259 1495660502 n
Τί είναι το Zumba® Fitness και πότε ήρθε στην Ελλάδα;

Το Zumba® Fitness είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει latin ρυθμούς και στοιχεία χορού. Έχει κολομβιανή καταγωγή και δημιουργήθηκε από τον γυμναστή Beto Perez. Η ιστορία που υπάρχει πίσω από την δημιουργία της είναι ότι μία μέρα ο Beto ξέχασε τις κασέτες μουσικής για το μάθημα aerobic και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει κασέτες που περιείχαν latin ακούσματα...... κάπως έτσι ξεκίνησε το Zumba® Fitness. Στην Ελλάδα ήρθε το 2009 από τη Χρύσα Φραγκοπούλου. Από τότε άρχισε να διαδίδεται κατά βάση σε γυμναστήρια και σχολές χορού και το 2011 άρχισε να γίνεται ιδαίτερα γνωστό. Το Zumba® Fitness είναι καθαρά πρόγραμμα γυμναστικής με στοιχεία latin χορών όπως salsa, merenque, reggaeton, samba, hip­hop, cumbia, cha cha, flamenco αλλά και χορό της κοιλιάς.

Η μόδα του Zumba® Fitness έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τον τελευταίο καιρό και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτο;

Πιστεύω ότι παίζει ρόλο καθαρά η διαφορετικότητα αυτού του προγράμματος γυμναστικής (μουσική, χορός, διασκέδαση, εκτόνωση, καύση λίπους) και επίσης η ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από τα προβλήματα, τη στεναχώρια, την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Το Ζumba® Fitness είναι ένα είδος party και όποιος ασχολείται με αυτό θέλει να νιώσει ξέγνοιαστος έστω και για μία ώρα και να φύγει χαμογελαστός και χαρούμενος από την αίθουσα. Ακόμα είναι ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό είδος γυμναστικής και οι γυμναζόμενοι βλέπουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα τους και χάνουν βάρος πολύ εύκολα (400-­800 θερμίδες σε μια ώρα ανάλογα με την ένταση) και σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή θα δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα άμεσα.

Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα μείγμα χορού και γυμναστικής. Ποιό από τα δύο συστατικά κυριαρχεί και ποιές οι διαφορές από τα κλασικά προγράμματα ομαδικής αεροβικής γυμναστικής;

Είναι καθαρά πρόγραμμα γυμναστικής με στοιχεία χορού οπότε κυριαρχεί η γυμναστική απλά ο χορός δίνει την πινελιά του. Η διαφορά από τα άλλα προγράμματα γυμναστικής είναι όπως αναφέραμε και παραπάνω η μουσική, ο χορός, η διασκέδαση, η εκτόνωση και η καύση λίπους κι επίσης, ότι δε μαθαίνεις μία χορογραφία με σκοπό να την εκτελέσεις στο τέλος σωστά όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Aerobic αλλά σε μία ώρα χορεύεις περίπου 13­-14 τραγούδια διαφορετικού είδους με εύκολες κινήσεις. Οπότε σε περίπτωση που ένα τραγούδι δεν σου αρέσει ή δεν μπορείς να κάνεις τα βήματα σε λίγα λεπτά θα έχει αλλάξει. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ''πόσο γρήγορα κι ευχάριστα περνάει η ώρα χορεύοντας στους ρυθμούς του Zumba® Fitness χωρίς να κοιτάξει κανείς το ρολόι του''.

Είναι ιδιαίτερα απαιτητική δραστηριότητα; Αν ναι, υπάρχουν περιορισμοί για να ασχοληθεί κάποιος με αυτή; (πχ. φυσική κατάσταση, βάρος, ηλικία, τραυματισμοί)

Δεν είναι απαιτητική και είναι εύκολο για έναν αρχάριο να ξεκινήσει να κάνει το πρόγραμμα. Στην αρχή κάποιοι λόγω ηλικίας, μη καλής φυσικής κατάστασης ή κάποιου ψυχολογικού ταμπού πιστεύουν ότι μπορεί να μην τα καταφέρουν, όμως μετά από 3­-4 μαθήματα μόλις μάθουν τα βήματα και συνηθίσουν να είναι άνετοι με τον εαυτό τους και το σώμα τους όλα είναι

πιο εύκολα... ;­) Όταν θα συνηθίσουν και θα αφεθούν είναι τόσο βατό και ενδιαφέρον το πρόγραμμα που θα το ακολουθήσουν και θα διασκεδάσουν αρκεί να καταλάβουν τι εννοεί ο

δάσκαλος με αυτά που δείχνει (Zumba® cueing) ώστε να τα εφαρμόσει. Στη συνέχεια έρχεται ο Zumba® ''εθισμός'' και το αληθινό FINTESS PARTY!!! Επίσης, υπάρχει και το ειδικό πρόγραμμα Zumba® Gold το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που έχει τις ίδιες χορευτικές κινήσεις με το Zumba® Fitness αλλά είναι λιγότερο έντονο, με κινήσεις σχεδιασμένες για αρχάριους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

 

10694893 10204198126007260 1424463451 n

10694893 10204198126007260 1424463451 n

Υπάρχουν κι άλλα είδη του Zumba® δηλαδή εκτός από το κλασσικό και το Zumba® Gold;

Ναι, υπάρχουν τα εξής:­ Zumba® Kids (για παιδια), ­Zumba® Toning (με ειδικά βαράκια χεριών), ­Aqua Zumba® (στο νερό), ­Zumba® Sentao (με καρέκλες), ­Zumba® Step, ­Zumbini® (για μωρά 0­-3 ετών μαζί με τους γονείς, ένα είδος μουσικοκινητικής αγώγής)

Πόσο συχνά πραγματοποιούνται συνήθως τα μαθήματα και πότε αρχίζει κανείς να βλέπει αποτελέσματα στο σώμα του;

Το πόσο συχνά πραγματοποιούνται τα μαθήματα είναι θέμα του γυμναστηρίου ή της σχολής χορού. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται 2-­3 φορές την εβδομάδα για να μπορεί κάποιος να δει αποτελέσματα. Αν κάνει σωστά το πρόγραμμα με την ένταση που πρέπει και χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια του σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή και μυΐκη ενδυνάμωση από τον πρώτο κιόλας μήνα θα δει σημαντικές διαφορές στο σώμα του.

Εσείς πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, και ποιές είναι οι ικανότητες που πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας/μία zumba instructor;

Είχα γραφτεί σε ένα γυμναστήριο με σκοπό τη δική μου εκγύμναση και μία μέρα με ενημέρωσαν για ένα νέο πρόγραμμα που λέγεται Zumba® Fitness. Το δοκίμασα και μόλις είδα πόσο διαφορετικό είναι από τα άλλα προγράμματα και απλά το ''ερωτεύθηκα'' αμέσως. Έκανα 4 μήνες σαν μαθήτρια και μόλις έγινε το πρώτο σεμινάριο πήρα την πιστοποίηση και ξεκίνησα αμέσως να το δουλεύω. Οποιοσδήποτε έχει το κέφι, την όρεξη και τη διάθεση να το μεταδώσει σε άλλους μπορεί να το κάνει αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά και να αποδείξει ότι μπορεί να το υποστηρίζει.

Υπάρχουν άντρες που κάνουν Zumba;

Υπάρχει μεγάλο ταμπού στην Ελλάδα ακόμα αλλά κάποιοι προσπαθούν να το εξαλείψουν. Προσωπικά μου έχει τύχει να έχω άντρες μαθητές οι οποίοι το βρήκαν αρκετά διασκεδαστικό και έμειναν. Γενικά δεν πρέπει να νοιώθουν άσχημα οι άντρες όταν χορεύουν. Το Zumba® Fitness απευθύνεται και στα δύο φύλα.

Πείτε μας τις πρώτες 3 λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό που μπορούν να περιγράψουν το "zumba feeling"!

''Μούρλια'', για να μπορείς να διασκεδάσεις, ''Party'', γιατί το κάθε μάθημα είναι ένα Party και ''εκτόνωση'' γιατί διώχνει το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

10668581 10204198110646876 1320131974 n

10668581 10204198110646876 1320131974 n

Πείτε μας λίγα λόγια για το Aqua Zumba και το Zumba Kids.

Στο Aqua Zumba οι ασκούμενοι είναι μέσα στο νερό σε βάθος περίπου λίγο πιο κάτω από τους ώμους ώστε στις κινήσεις να δέχονται την αντίσταση του νερού. Ο instructor είναι έξω από το νερό για να τους δείχνει τις κινήσεις. Η διαφορά με το κλασικό Zumba είναι ότι στοχεύει πιο πολύ στη μυΐκή ενδυνάμωση και οι κινήσεις γίνονται αναγκαστικά σε πιο αργό ρυθμό λόγω της αντίστασης του νερού.

Στο Zumba Kids ασχολούμαστε με παιδιά και το μάθημα αποτελείται από εύκολες και διασκεδαστικές κινήσεις, όμορφα τραγούδια που τα χορεύουν καθώς και από παιχνίδια που έχουν βάσει τον χορό όπως π.χ. ''μουσικές καρέκλες'' ώστε να υπάρχει και ο παιγνιώδης χαρακτηρας του μαθήματος έντονος και να μη ''βαριούνται'' . Υπάρχει τμήμα Ζumba Kids Jr για παιδιά 4-­7 χρονών και Zumba Kids για παιδιά 8-11 χρονών. Από 12 χρονών και μετά μπορούν να παρακολουθήσουν στο κανονικό τμήμα.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Κλέινοντας, θα θέλαμε να ακούσουμε λίγα λόγια για εσάς.

Έχω γεννηθεί το 1987 στο Αγρίνιο αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Μου άρεσαν πολύ σχεδόν όλα τα αθλήματα και πιο πολύ είχα ασχοληθεί με την ενόργανη.... έτσι αποφάσισα να γίνω γυμνάστρια. Η γυμναστική ακαδημία Αθηνών μου άρεσε πάρα πολύ και την τελείωσα το 2010 με δύο ειδικότητες : την ενόργανη και την ιππασία. Ως επαγγελματίας ασχολήθηκα με διάφορα προγράμματα όπως pilates, yoga, aerobic και προγράμματα ενδυνάμωσης μέχρι που δοκίμασα το Zumba® Fitness που μου ταίριαξε πάρα πολύ. Πήρα την πιστοποίηση και από τότε ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό. Επίσης έχω πιστοποίηση στο Aqua Zumba και στο Zumba Kids, καθώς επίσης πρόσφατα πήρα την πιστοποίηση στο UBound (αερόβιο πρόγραμμα ομαδικής εκγύμνασης με ατομικά τραμπολίνα) της Radical Fitness που είναι εξίσου ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Γενικά προσπαθώ να ''ψαχνομαι'' και να συνεχίζω την εκπαίδευση μου ακολουθώντας τις τάσεις της κάθε επόχής, αλλά σημαντικό κριτήριο για μένα είναι να με εκφράζει ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να ''με γεμίζει'' ώστε να το κάνω ''με την ψυχή μου'' !!! Εγώ σας ευχαριστώ, ελπίζω να βοήθησα...! :­)

My Zumba® site : http://andromahibasdeki.zumba.com/

Σου άρεσε; Ρίξε μια ματιά και στο Krav Maga.krav mag

 

Έχεις ακούσει για το Krav Maga για παιδιά; Ρίξε μια ματιά.kidskravmaga

 

Google Ads

Διάδωσέ το, σχολίασέ το, μοιράσου το!